Undersköterska Eva Mansikka. Fotograf: Janne Eriksson.

Undersköterskan ger bra omsorg ett ansikte

En varm och vårdande hand när man som bäst behöver den. För Eva Mansikka, undersköterska på Limsjögården, är varje dag ett äventyr. Och det är med glädje och stolthet hon går till jobbet.

Hon bär på ett genuint intresse för sitt arbete, ett intresse som smittar av sig hos både ung som gammal. För vem kan motstå en människa som på ett omhändertagande sätt vill alla människors bästa?

"Tidigare pratade vi långvård, idag är det mer ett enskilt boende där alla har en individuell vårdplan som vi upprättar tillsammans. De äldre har så mycket erfarenhet, de kan få mig att stanna upp i den här världen som rusar fram och ta det lugnt. Och den här tacksamheten, ger man glädje får man tillbaka så mycket glädje. För mig finns inget som är bättre än att glädja och vara till hjälp för andra, att göra ett bra och ansvarsfullt arbete så att de boende, anhöriga och personal är trygga i sin roll. Det är så jag själv växer. Och jag är stolt över mitt jobb."

På vilket sätt kommer kreativiteten in i ditt jobb?
"I våras planterade vi blommor, och sen har vi gått våra vattenrundor och skött om dem tillsammans.
Ur detta föds nya idéer och man ser resultat av det man började skapa. Det här är ett exempel på hur vi berikar varandra kan man säga."

Med din insikt och kunskap, skulle du kunna tänka dig att bo här själv på äldre dar?
"Ja, skratt, vi skojar att vi redan har bokat rum, så är det!"

Fakta

I Leksands kommun jobbar 335 undersköterskor och vårdbiträden. Inom fem år har 70 av dem gått i pension. 

Undersköterska - ett framtidsyrke för dig?