Skidförbundets Per-Åke Yttergård är imponerad av skidspårsbygget i Leksand.

Skidprojekt väcker intresse på nationell nivå

2014-10-22 08:14

Arbetet med att länka samman skidanläggningarna Källan och Granberget väcker intresse på högsta ort. Svenska skidförbundets nationella chef Per-Åke Yttergård har besökt Leksand för att få en bild av projektet.

Visionen om en sex meter bred spårgata med 30 kilometer dubbla spår och utrymme för skateåkning lever i allra högsta grad. Just nu pågår intensiva grävarbeten i skogarna mellan Källan och Granberget.

– Vi har tryckt gasen i botten för att klara det här redan i år. Det vore fantastiskt att kunna inviga anläggningen i god tid före Skid-VM i Falun, säger initiativtagarna från skidklubben, Lars-Olof Sarenmark och Olle Axelsson som leder projektet i nära samarbete med fritidsavdelningens Åke Danielsson.

Nationella chefen inponerad

Redan idag ligger snösäkra Granbergstoppen högt i kurs hos motionärer i hela Mellansverige. Genom att knyta ihop Granberget med skidklubbens anläggning Källan i Leksand förbättras tränings- och tävlingsmöjligheterna ytterligare, något som nu har väckt intresse inom Svenska skidförbundet.

- Det här blir ett mycket fint spår med en klok spårdragning. Man har lagt sig i lä och i öst-sluttningar vilket gör att snön lägger sig tidigt och ligger länge, säger skidförbundets nationella chef Per-Åke Yttergård.

- Längre söderut är det mest kortare elljusspår som gäller. Det här gör att boendeanläggningarna i Leksand har en ny, bra möjlighet att lansera träningsläger för sina gäster. Längdskidåkningen i Sverige har en god trend just nu och blir allt populärare som motionsform, fortsätter han.

Många parter bidrar

Det är många olika parter som samarbetar för att förverkliga projektet.

  • Skidklubben Leksand gör stora ideella insatser med projektering och röjningsarbeten.
  • Brudpiga roddklubb bidrar med röjningsinsatser.
  • Västanviks Folkhögskola gör ett eget spår från skolan till länken och bidrar med pengar för att förverkliga det långa spåret.
  • Dala Energi gör en insats i den del av spåret som går i kraftledningsgator.
  • 30 markägare låter spåret gå över deras marker.
  • Leksands kommun har upprättat avtal, bidragit med ersättning till berörda markägare och satsat 150 000 kronor på pågående markarbeten.

Kommunen preparerar spåren

– Vår personal kommer att sköta maskinprepareringen av det nya spåret under vintern. Det kan låta kostsamt, men faktum är att vi tidigare har transporterat pistmaskiner per lastbil mellan spåren i Granberget och Källan, vilket varit en ganska omständlig historia. Nu kan vi istället köra pistmaskinen mellan de två elljusspåren och det blir mer effektivt, säger fritidschef Lars Liljegren.

Behöver hjälp med finansieringen

Förhoppningen är att få hela sträckan klar under den här säsongen, men i nuläget saknas 350 000 kronor.

– Hittills har vi sökt pengar via fonder och idrottsrörelsen utan resultat, säger Lars-Olof Sarenmark och fortsätter:

– Nu ställer vi vårt hopp till näringslivet och andra intresserade. Planen är att sälja skyltplatser vid starterna av de båda spåren, och dessutom på kilometermarkeringar utmed vägen. Det startas även en fond för Granberget-Källan-länken där alla intäkter går direkt till markberedningen. Alla som vill se det här spåret bli verklighet redan i vinter är varmt välkomna att hjälpa till.

Vägövergångar - ett framtida projekt

Till att börja med blir det två vägövergångar i spåret där man får ta av sig skidorna och gå över.

– Men det kan vi leva med. Blir spåret den succé vi hoppas så får vi lösa det i framtiden, säger Lars-Olof Sarenmark.

Bild på skidförbundets chef i skogen

Svenska Skidförbundets Per-Åke Yttergård, Gunilla Kolm från Västanviks Folkhögskola, skidklubbens Lars-Olof Sarenmark och Olle Axelsson samt fritidsavdelningens Åke Danielsson tittar närmare på spårbygget. Foto: Lars Liljegren

Karta över skidlänken

Klicka på bilden för att se den i större format

Sidansvarig: Magnus Rolands (