Dardel - ny utställning på kulturhuset

2016-02-05 12:51

Siljansbygden och Leksand har med sin vackra natur och färgstarka folkliv lockat många konstnärer, några på korta besök andra mer stadigvarande. Till de senare hör medlemmar av släkten von Dardel.

1863 kom kabinettskammarherre Fritz von Dardel första gången till Leksand på uppdrag av kung Karl XV för att ledsaga en italiensk prins Amadeus. Fritz von Dardel återvände 1885 ochSläkttavla Dardel 1895, besök som resulterade i ett flertal målningar och teckningar.

Fritz barnbarn, Georges von Dardel, Nils Dardel och Fritz Boltenstern blev alla fascinerade av bygden.

Georges von Dardel

Georges von Dardel var inrednings- och trädgårdsarkitekt, verksam vid olika slott och herresäten, främst i södra Sverige. Georges kom tidigt i kontakt med den konstnärskoloni, som fanns i Leksand omkring förra sekelskiftet och han fäste sig vid bygden och förvärvade en gammal gård "Gnaget" i byn Styrsjöbo. Där skapade han sitt eget vackra konstnärshem med början 1908.

Nils Dardel

Nils Dardel var en ofta sedd gäst hos kusinen Georges. De båda dekorerade flera rum på "Gnaget" i fantasifull dalastil. Nils Dardel målade även en "Leksandskulla" 1909 och "Söndag i Leksand" 1915. När Svenska baletten gav Hugo Alfvéns Midsommarvaka 1920 gjorde Nils Dardel kulisser med anknytning till Dalarna.

Bild på Georges von Dardel

Fritz Boltenstern

Fritz Boltens