Vandringsled vid sjön Sången

Vandringsleder och strövområden

Hela Leksands kommun korsas av en mängd markerade leder och stigar. Här hittar du karta och tips på en del av alla turerna, bland annat Siljansleden som är en del av Europaled 1.

VandringsledskartanBild på vandringsledkartan 

Vandringsledskartan samlar olika vandringsleder, korta som lång, i olika delar av kommunen. En del är mycket gamla, som exempelvis fäbodstigarna som en gång trampades av kreaturen. Vissa sköts av kommunen medan andra har iordningställts av föreningar. På kartan hittar du också tips på olika utflyktsmål. Kartan finns att köpa på turistbyrån och bokhandeln.

 

  Alviken runt

Bild på alviken runtAlviken runt är en led som går runt hela Alviken inklusive en kort roddtur mellan bryggan vid Näsbyggebyns båthus  och Storön. Roddbåt finns på var sida att låna.
Karta Alviken runt 

  Dalkarlsvägen
bild på stig


Längs Dalkarlsvägen vandrade en gång masarna och kullorna till Stockholm för att arbeta. 
Till Dalkarlsvägen 

 

  Europaled 1

Bild på Europaleden

Europaled 1 sträcker sig från Italien till Sverige. I Sverige går den mellan Varberg och Grövelsjön. Den följer Ljusbodarnas fäbod-stigar och Siljansleden.  
Till Europaled 1

 

  Fäbodrundan

Skyltar fäbodrundan

 

En rundvandring som tar dig mellan fäbodarna Skallskog och det sedan länge övergivna Brändskog. Stigen upp på Skallberget leder fram över igenplanterade gamla åkrar som är terrasserade. Uppmärksamma de stora stenrösena och förundras över slitet som utförts i generationer. I Brändskog kan den som har ögonen med sig upptäcka var åkrar, källor, spismurar och annat varit för sådär 100 år sedan.
Karta Fäbodrundan 

 

  Gruvvandring

Bild på gruvhål

För den som är intresserad av övergivna gruvor lämpar sig gruvvandringen vid Solberga och Järnfyran två kilometer nordost om Helgbo. Totalt cirka 10 kilometer vandring i gruvliga berg.

 

 

  Hundhagen runt

Bild på Hundhagen runt

I naturreservatet Hundhagen finns en 1 km grusad led genom tät lövskog. Fågellivet är mycket rikt under vår och sommar. Leden är rullstolsanpassad.
Till Hundhagen 
 

  Limsjön runt

Bild på Limsjön runt

Limsjön runt är en cirka sju kilometer lång grusad stig runt fågelsjön Limsjön. Längs stigen finns flera fågeltorn och den vid Norsbro är rullstols-anpassad. 
Karta Limsjön 
 

  Linnévägen

Bild på Linnévägen

Linnévägen går mellan Söderås och Bjursås, längs med riksväg 69. Här red en gång den unge Carl Linneaus på sin berömda Dalaresa.
Till Linnévägen