Fakta om näringslivet

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Leksands kommun har ett starkt näringsliv med över tusen små företag och tiotalet större. Varje år startar omkring hundra nya företag.

Leksands kommun är känt för sin företagaranda, stora som små företag har här de bästa möjligheterna att växa och utvecklas. Några av våra företag är:

Tillsammans sysselsätter de här företagen över 1 000 personer i kommunen. 

Kommun och näringsliv samarbetar

Leksands kommun och olika delar av näringslivets organisationer har ett nära samarbete. Varje månad träffar kommunledningen och näringslivsavdelningen representanter för näringslivet i ett så kallat samrådsgruppsmöte. Syftet med mötet är att tillsammans träffas och lyfta frågor för att underlätta och göra det bättre för företagare i Leksands kommun. 

Besöksnäringen - Tällberg 

Tällberg, den lilla byn med den stora dragningskraften, känd för sin gästfrihet och sin slående utsikt. Här finns inte mindre än åtta olika boendeanläggningar. Varje hotell med sin egen karakträf och historia. Samtliga med resturanger och boende av hög klass. Inräknat hotellen i Tällberg finns ett 20-tal hotell, vandrarhem, campingplatser och stugbyar runt om i kommunen, alla vilka ingår i den för Leksands kommun betydelsefulla besöksnäringen. Besök gärna Välkommen till Leksand | Visit Dalarna

Handeln

Handeln är koncentrerad till i huvudsak två områden: Leksands centrum och Hjultorget i Insjön. I Leksands centrum finns ett femtiotal butiker, banker, restauranger inom bekvämt gångavstånd. I Insjön intill Clas Ohlson finns Hjultorgets handelscentrum med ett tiotal butiker och restauranger. 

Leksand - Japan, samarbete sedan 1987

Sedan 1987 har Leksands kommun en vänort, Tobetsu, på Hokkaidoön i Japan. Utbytet av erfarenheter mellan kommun och företag har varit betydande under åren. Många företag i kommunen exporterar en stor del av sin produktion till Japan. Tomoku Hus, som är Japanägt, exporterar cirka 1 500 trähus per år. Leksandsdörren och Bergkvist Siljan exporterar en betydande del av sin produktion av dörrar och sågade trävaror till Japan. Cirka 400 arbetstillfällen i kommunen är relaterade till japanska marknaden.

Sidan uppdaterad: 2022-10-10