Fakta om näringslivet

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Näringslivschef

Per Strid

Telefon: 0247-801 29

E-postadress:

Besöksadress: Torget 5, 79327 Leksand

Leksands kommun har ett starkt näringsliv med över tusen små företag och tiotalet större. Varje år startar omkring hundra nya företag.

Leksands kommun är känt för sin företagaranda och flera företag har vuxit sig stora här, som exempelvis:

  • Leksands Knäckebröd
  • Clas Ohlson
  • Bergkvist-Insjön (sågade trävaror)
  • Ejendals (skyddskläder för händer och fötter)
  • Tomoku Hus (en av Sveriges största tillverkare av småhuskomponenter)
  • Leksand Sommarland och Resort (nöjespark för hela familjen samt camping)
  • Nils Skoglund (bygg och fastighetsförvaltning)
  • Leksands IF Ishockey

Tillsammans sysselsätter de över 1 000 personer i kommunen och omsätter 10 miljarder kronor (varav Clas Ohlson 6,7 miljarder).

Kommun och näringsliv samarbetar

I mer än 20 år har företagen, näringslivets organisationer och kommunen samarbetat. Varje månad träffar kommunledningen och näringslivsavdelningen representanter för näringslivet i ett så kallat samrådsgruppsmöte. Syftet med mötet är att göra det bättre för företagande.

Besöksnäringen

I Tällberg, en av Sveriges mest kända turist- och besöksorter, finns åtta konferenshotell med sammanlagt cirka 1 000 bäddar. Inräknat hotellen i Tällberg finns ett 20-tal hotell, vandrarhem, campingplatser och stugbyar runt om i kommunen, vilka ingår i den betydelsefulla besöksnäringen.

Handeln

Handeln är koncentrerad till i huvudsak två områden: Leksands centrum och Hjultorget i Insjön. I Leksands centrum finns ett femtiotal specialbutiker, banker, restauranger med mera inom bekvämt gångavstånd. I Insjön intill Clas Ohlson finns Hjultorgets handelscentrum med ett tiotal butiker, restauranger och bank.

Leksand - Japan, samarbete sedan 1987

Sedan 1987 har Leksands kommun en vänort, Tobetsu, på Hokkaidoön i Japan. Utbytet av erfarenheter mellan kommun och företag har varit betydande under åren. Många företag i kommunen exporterar en stor del av sin produktion till Japan. Tomoku Hus, som är Japanägt, exporterar cirka 1 500 trähus per år. Leksandsdörren och Bergkvist-Insjön exporterar en betydande del av sin produktion av dörrar och sågade trävaror till Japan. Cirka 400 arbetstillfällen i kommunen är relaterade till japanska marknaden.

Sidan uppdaterad: 2022-08-25