Välj mellan ett 20-tal olika seminariepass som fylls på löpande. Anmälan till seminariepassen öppnar den 10 mars 2023.
Alla seminariepass den 11 maj är i Leksands gymnasiums lokaler. Till Leksands gymnasium är det 5-10 minuters promenad från Tegera Arena.
Varje seminariepass genomförs vid samtliga tre tillfällen:
- 13.20-14.00
- 14.20 -15.00
- 15.20-16.00
Mellan klockan 14-16 serveras fika i skolans café.
Valbara seminariepass
Presenteras av
Arbetsmarknadskunskap
Föreläsare
Ida Söderlund, Verksamhetsledare Arbetsmarknadskunskap Dalarna
Linn Bergh, Tf. Processledare Arbetsmarknadskunskap Sverige
Sal
Valrossen
Vänder sig till
Alla
Innehåll
- Varför är det viktigt att bygga positiva broar mellan skola och näringsliv?
- Bakgrunden till missmatchen.
- Hur det ser ut på arbetsmarknaden.
- Hur systemet ser ut.
- Vad vi behöver göra tillsammans.
- Vad kan man göra?
- Vad den enskilde studie- och yrkesvägledaren kan göra.
- Vad arbetsgivaren kan göra.
- Vad vi alla kan göra tillsammans.
- Goda exempel på initiativ och drivkrafter.
Illustratioen är gjord av Gabriel Wentz.
Presenteras av
UHR - Universitets- och högskolerådet
Föreläsare
Representanter från UHR samt projektägare
Sal
1202
Vänder sig till
Alla
Innehåll
Vad är fördelarna med internationellt samarbete - för individen, för din organisation, din region eller för Sverige? Kan skola och arbetsliv jobba tillsammans i projekt? Vad har andra gjort och hur har de gjort? Hur kan den som vill, ta första steget mot ett internationellt projekt? Välkomna att höra mer om och diskutera möjligheterna inom de program som UHR har hand om. Du får också träffa projektägare som redan gjort resan och kan ge dig goda råd.
Läs mer om UHR - Universitets- och högskolerådet på deras hemsida.
Presenteras av
STARTcentrum Social Impact.
Föreläsare
Mia Carlén, projektledare E-kampen.
Sal
1106
Vänder sig till
Alla
Innehåll
”Utbildningen i grundskolan ska ge eleverna förutsättningar att utveckla ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap”. (Lgr11)
- Vad menas med detta och hur man vi omsätta detta i praktiken?
- Hur kan vi jobba så att eleverna kan utveckla sina entreprenöriella kompetenser?
- Vilka effekter ger entreprenöriellt lärande?
Detta och mer kommer vi att visa på under detta seminarium.
Vi kommer även att presentera E-kampen. Ett konkret, enkelt och roligt koncept för årskurs 7-9. Här får eleverna testa på att omsätta en idé och driva företag under 2 dagar i skolan i koppling till de globala målen. En övning som skapar motivation och kreativitet hos eleverna med det praktiska i fokus. E-kampen använder företagande som verktyg för att främja de kompetenser eleverna så väl behöver på en framtida arbetsmarknad vare sig man ser sig själv som företagare, anställd, forskare eller politiker.
Presenteras av
Framtidsfrön
Föreläsare
Mattias Walan, verksamhetsledare och Viktoria Grönkvist, projektledare på Framtidsfrön.
Sal
2206
Vänder sig till
Alla
Innehåll
Hur kan vi öka elevernas motivation och förståelse av vad undervisningen ska leda till i framtiden? Ett lyckat sätt är att skapa skarpa uppdrag där de får en riktigt mottagare som vill se deras idéer, färdigheter och lösningar. Framtidsfrön berättar om lyckade exempel där uppdrag skapats ihop med närings- och arbetslivet och där elever tar sig an värdeskapande uppgifter som ger arbetslust, förståelse och inblick i olika branscher.
Ni kommer också få intro i vår skoltävling ”Världens bästa problemlösare”, som baseras på skarpa uppdrag, samt själva få testa på att under 5 minuter skapa egna uppdrag genom en ”Positiv brainstorm”.
Presenteras av
SSA gruppen i Leksand
Föreläsare
Anneli Morberg, SSA-samordnare
Sal
1125
Vänder sig till
Alla
Innehåll
Skola-arbetslivsgruppen har funnits i Leksand i mer än tjugo år och är navet i kommunen för samarbetet mellan skola och arbetsliv. I gruppen är hälften arbetslivsrepresentanter och hälften kommunrepresentanter. Varje läsår startar med en återblick vad vi har gjort och vad vi skall ha fokus på under kommande läsår.
Unikt är att företagen som är med i organisationen Företagarna bidrar till en skola-arbetslivsfond, i form av en medlemsavgift. SSA-gruppen förfogar över fonden för att kunna göra aktiviteter där vi bygger positiva broar mellan skola och arbetsliv. Tack vare fonden kan vi till exempel göra en stor yrkesmässa varje år.
Om vårt framgångsrika samarbete kommer vi att berätta på vårt seminariepass där både skola och arbetslivsrepresentanter deltar och informerar om sin syn på arbetet och varför det är så viktigt att vi jobbar tillsammans för att nå resultat.
Presenteras av
Högskolan Dalarna
Föreläsare
Sal
2202
Vänder sig till
Innehåll
Presenteras av
Tom Tits Experiment
Föreläsare
Tiffany Alnefelt, pedagog på Tom Tits Experiment och projektledare för Make It Open Sweden hub; Cecilia Ekstrand, senior pedagog på Tom Tits Experiment.
Sal
Green Room
Vänder sig till
Pedagoger.
Innehål
Tom Tits Experiment bjuder in alla engagerade, drivna lärare att testa nya resurser som kan kopplas direkt till den nya läroplanen, stötta dig i att utöka klassrummet och bjuda in experter inom olika områden, samt hjälpa elever utveckla praktiska lösningar för deras lokala samhälle samtidigt som de lär sig nyckelkompetenser enligt läroplanens centrala innehåll. Vi kommer att dela ett antal inspirerande exempel om hur skolor i olika delar av Sverige har arbetat i projektet Make It Open, ett EU projekt som Tom Tits Experiment är delaktig i.
Make It Open handlar om Open Schooling. Det finns idag ingen svensk översättning av begreppet Open schooling men man skulle kunna säga att det är en kombination av autentiskt lärande samt entreprenöriellt och värdeskapande lärande. Make It Open har även en hel del tanke till Makerrörelsen och problemlösning. Alla som deltar får direkt tillgång till en portal med lektionsplaneringar.
Presenteras av
Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik
Föreläsare
Sal
1107
Vänder sig till
Politiker, skolledare, SYV, pedagoger
Innehåll
Presenteras av
TYA Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd
Föreläsare
Mathias Jävergren och Lars Kotz, regionala projektledare på YTA
Sal
1204
Vänder sig till
Alla
Innehåll
Verktyg för långsiktig samverkan inom yrkesprogrammen och hur TYA tillsammans med skolorna och företagen lyfter handledarnas viktiga roll i utbildningen och jobbat kring kommunikation och varumärke.
Läs mer om TYA Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd på deras hemsida.
Presenteras av
Skolverket, Enheten för Skola och Arbetsliv
Föreläsare
Mikaela Zelmerlööv, Utbildningsråd
Sal
1205
Vänder sig till
Innehåll
Presenteras av
Teknik College, IUC - Industriellt utvecklingscentrum
Föreläsare
Sal
1110
Vänder sig till
Innehåll
Läs mer om IUC - Industriellt utvecklingscentrum på deras hemsida.
Presenteras av
WorldSkills Sweden
Föreläsare
Pontus Slättman, VD WorldSkills Sweden
Sal
1207
Vänder sig till
Alla
Innehåll
Alla som söker och kan tänkas söka yrkesutbildning behöver kunskaper om arbetslivet och om olika yrken. WorldSkills Sweden sprider kunskap om yrkesutbildningar och moderna framtidsyrken. I detta seminarium får du inblick i vårt material som kan underlätta din vägledning eller undervisning. Självklart lyfts även goda ambassadörer från Yrkeslandslaget!
Presenteras av
Svenskt Näringsliv och Byggföretagen
Föreläsare
Henrik Navjord, regionschef Svenskt Näringsliv och Niclas Engberg, Byggföretagen i Dalarna och Gävleborg.
Sal
1108
Vänder sig till
Alla
Innehåll
Att gissa sig till vilken kompetens som behövs i framtiden är svårt. Med ett nära samarbete mellan skola och arbetsmarknad behövs färre gissningar och utbildningarnas kvalitet och relevans förbättras. I osäkra ekonomiska tider är utbildning än viktigare. Yrkesutbildning är särskilt efterfrågad av företagen, men det behövs samarbete och gemensamma insatser för att öka både kvalitet och attraktionskraft samt att motverka könsbundna yrkes- och utbildningsval. Utbudet av utbildningar behöver i högre grad utgå arbetsmarknadens efterfrågan, mycket av det arbetet måste ske lokalt och regionalt.
Välkommen på ett seminarium om samverkan mellan skola och näringsliv och företagens kompetensbehov.
Presenteras av
Leksands kommun
Föreläsare
Ulrica Eliasson-Grane, Guldäpplevinnaren och Anders Nyberg, Året lärare
Sal
1206
Vänder sig till
Pedagoger
Innehåll
Vi kommer under detta seminarium att dela med oss om hur vi skapar en värdeskapande och motiverande undervisning tillsammans med våra elever i åk 5-6 och på gymnasiet. Vi berättar om hur vi förbereder dem inför framtiden med högre utbildning och yrkesliv.
Ulrica jobbar på Ullvi skola där hon undervisar i svenska, so, no och matematik i åk 5-6. Hon är även förstelärare och digitaliseringstutvecklare för grundskolan. Anders jobbar som förstelärare på Leksand gymnasium och undervisar i matematik och fysik.
Presenteras av
Jobba Grönt. Ett samarbetsprojekt mellan LRF, Lantbrukarnas Riksförbund och Gröna arbetsgivare
Föreläsare
Anna Ross, projektledare på Jobba Grönt
Sal
3106
Vänder sig till
Alla
Innehåll
Oavsett vad som händer i världen kommer vi människor alltid behöva mat, värme och energi. Därför är jobb inom det gröna näringslivet viktigt på riktigt. Men alldeles för få vet vilka möjligheter denna bransch kan erbjuda, och det vill Jobba Grönt ändra på. Välkommen till ett seminarium som förhoppningsvis både kommer slå hål på en hel del fördomar och ge er alla hopp om en ljus framtid.