Upptäck Leksand

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Vy från Kajenområdet

Det finns mycket att upptäcka i Leksand och har du en stund över eller vill stanna kvar över helgen finns det många fina besöksmål. Här tipsar vi om några!

Solvändan

Solvändan i höstfärger

Fotograf: Anders Olsen.

Solvändan är en promenadväg som går längs vattnet från Leksandsbron, runt Kyrkudden och bort mot Leksands Sommarland Promenaden är knappt fyra kilometer enkel väg från Leksandsbron till Sommarland. De tider under året som Sommarland är stängt går det att följa promenadstråket längs Siljan än längre. 

En vandring längs med vatten är alltid en naturupplevelse, under årets alla årstider. Vattnets strömmande rörelser, rassel mot stenarna i strandkanten, en dimma som stiger upp eller en svan som ljudlöst glider fram. Se på träden längs med vägen, kampen mot tyngdlagen och erosionen pågår ständigt. Grova, knotiga gamla tallar får stå ut med att stora delar av rotsystemet blottas.

Läs mer om Solvändan.

Åkersön

Se människan stigen på Åkersön. En skogstid med skylten Se människan

Åkersön ligger mitt emot Leksands centrum, på andra sidan älven. Den grusade leden är anpassad på flera olika sätt och går i flack terräng. Längs vägen kan, utöver naturen, även storslagen konst upplevas.

Då lövskogen dominerar är fågellivet rikt och en tidig vårmorgon är konserten på topp. Här finns möjlighet att uppleva årstidernas alla olika skeenden på ett lättillgängligt vis. Den grusade leden slingrar sig fram genom lövskogen, förbi Åkerötjärnen och längs med älven. Det finns flera bänkar att sitta och vila på samt för att njuta av naturen eller något av de spännande konstverken. Promenadstråket är ca 1,5 km långt. 

Läs mer om Se människan- stigen.

Japanska parken

Ett rosa blommande träd underifrån från japanska parken

Fotograf: Anders Olsen.

På våren när de japanska bergskörsbärsträden står i blom ramas hela parken in av ett rosa skimmer. Här kan du njuta av stillheten och ljudet av porlande vatten.

Adress: Kyrkallén, intill Siljansvallens idrottsanläggning, Leksand

Japanska parken har byggts för att manifestera ett långsiktigt samarbete mellan Leksandsbygden och dess näringsliv och staden Tobetsu på Hokkaido i Japan. Vänortsförbindelserna mellan de båda orterna inleddes under 1980-talet och 1987 skrevs ett vänortskontrakt. Samarbetet har lett till goda relationer inte minst på näringslivssidan. I Leksandsbygden finns ett flertal japanbaserade arbetstillfällen. Kulturutbyten, utbyten i kommunal organisation och ungdomsutbyten har också varit omfattande.

Denna park ökar den japanska närvaron i bygden och vi hoppas att våra besökare här skall finna lugn och harmoni.

Läs mer om leksands parker och planteringar.

Hildasholm

Hildasholm, en vit byggnad med skulpterade träd i förgrunden

Hildasholm är en överraskande trädgård med historiska vingslag invid Österviken i Leksand.

Hildasholms område utgörs av en 2 hektar stor naturpark som breder ut sig framför allt norr om gårdens byggnader. På den västra sidan ligger Österviken, som är en del av Siljan. Grannar i söder är Leksands kyrkogård och i öster idrottsområdet med bland annat Tegera Arena. Norr om Hildasholm hittar man kommunens Japanska park och Lugnets naturreservat.

Huset från 1910 är läkaren och författaren Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru Hilda Pennington Mellor. Inredningen från familjens liv i huset är väl bevarad. En pärla vid Siljan för hela familjen.

Läs mer om historien bakom Hildasholm.

Sidan uppdaterad: 2023-05-10