Farligt avfall

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Farligt avfall måste tas omhand på särskilt sätt så att det inte orsakar skador på hälsa eller miljö.

Exempel på avfall som klassas som farligt är spillolja, lösningsmedel, batterier, lysrör och elektronik. Det är därför viktigt att det samlas in, transporteras och tas om hand på ett sätt som inte skadar människors hälsa eller miljön.

Återvinningscentralen

Privatpersoner kan lämna in sitt farliga avfall på återvinningscentralen i Limhagen, Leksand. Se till att märka upp vad behållaren innehåller om du inte har originalförpackning.

Återvinningscentralen Limhagen

Rullis hämtar farligt avfall

Ett par gånger per år har du också möjlighet att lämna ditt farliga avfall till den mobila återvinningscentralen Rullis, som åker ut i byarna och tar emot mindre mängder av farligt avfall, elavfall, batterier med mera. Läs på Dala vatten och avfalls hemsida när Rullis kommer till din by.

Batteriholkar

Batterier kan lämnas i de batteriholkar som finns vid återvinningsstationerna samt vid parkeringen vid Coop i Leksand, Hemköp i Leksand, Ica Mårtas i Leksand, kiosken i Siljansnäs, Tempo i Tällberg samt Clas Ohlson i Insjön. Batterier kan även lämnas på återvinningscentralen.

Elektronikavfall

Elektronikavfall, som till exempel uttjänta datorer, telefoner, sladdar med mera omfattas av producentansvar och kan lämnas tillbaka till butiker, men även på återvinningscentralen.

Företag

Särskilda bestämmelser gäller för företag där det uppstår eller hanteras farligt avfall. Läs mer om vad som gäller för dig som företagare.

Information om avfall för företagare

Sidan uppdaterad: 2019-07-09