Kyrkudden
Kyrkudden har under mer än tusen år varit en betydelsefull plats för människor. Platsen och landskapet kring älvens utlopp ur Siljan har också gett upphov till namnet Leksand.

Komministergården, Kaplangården, Kaplanen 1
Komministergården är en av flera kyrkligt anknutna anläggningar på Kyrkudden. Gården består av ett större bostadshus som kraftigt omgestaltas efter 1900-talets mitt.

Prostgården, Prosten 2
Prostgården är belägen öster om kyrkobyggnaden och kyrkogården. Gården utgör en monumentalt anlagd och vackert belägen helhetsmiljö.

F.d Arrendatorsgården, Prosten 1
Arrendatorsbostaden utgörs av flera byggnader belägna kring ett glest fyrkantigt gårdstun. Själva Arrendatorsbostaden utgörs av en faluröd timrad stuga i söder.

Kyrkvallen och Kyrkallén
Kyrkallén är en historiskt betydelsefull mötesplats i Leksandsbygden. Platsen berättar om det sociala livet i Leksandbygden i bondesamhället och hur människor från de många byarna samlades inför kyrkliga händelser och till handel.

Sockenstugan, Sockenstugan 3
Sockenstugan, som färdigställdes 1914, är en byggnad om 1 och ½ våning och angränsar till kyrkvallen och Kyrkallén, som varit viktiga sociala knytpunkter och samlingsplatser i Leksand.

Kyrkogårdsförvaltningen, Klockaren 13
Anläggningen består av flera byggnader av ansenlig ålder, samt en större huvudbyggnad i timmer sannolikt uppförd kring 1900-talets mitt. Husen är grupperade i en gles fyrkant.

Klockargården, Klockaren 15
Klockargården är en av flera kyrkligt anknutna byggnader på Kyrkudden. Byggnaden är en salsbyggnad i timmer om 1 och ½ våning, inklädd i en ljusgul oljemålad locklistpanel.

Bykrogen, Noret 58:3
Bykrogen är en ovanligt stor, långsmal rödfärgad timmerbyggnad med sadeltak täckt av enkupigt taktegel. Byggnaden är sannolikt hämtad från en by.
Gästis, Rättvisan 4
Gästis är i grunden en långsmal reveterad byggnad som påbyggts med stora glasverandor med dekor i snickarglädjestil. Byggnaden är sammanlänkad med Leksands gymnasium.

Leksands hembygdsgårdar
Leksands hembygdsgårdar är placerade mellan Kyrkudden i sydväst och Härbreåkern i öster. Anläggningen består av en mångfald med ålderdomliga timmerbyggnader som tillsammans bildar ett friluftsmuseum med anor sedan tiden kring sekelskiftet år 1900.

Skolmuseet, Sockenstugan 1
Skolmuseet är hämtat från en by och är en rödfärgad timmerbyggnad med korsplansform belägen strax öster om korsningen Kyrkallén-Rättviksvägen.

Gamla Tingshuset eller Alléskolan, Sockenstugan 1
Alléskolan är uppförd i lågmäld och stram klassicism och är en stor rektangulär byggnad med faluröd locklistpanel, spröjsade vita fönster och valmat sadeltak med tegeltäckning.

Gymnastiksalen, Prosten 3
Gymnastiksalen är utförd i lågmäld och stram 1920-talsklassicism och är belägen i vinkel mot den stilmässigt likartade Alléskolan.

Gamla skolprästbostället
De två byggnaderna finns på 1826 års karta och kallas då »Scholemästarebostället«. Gården ligger längs med Kyrkallén omedelbart öster om Gästis.

Tingshuset, Rättvisan 1
Tingshuset är uppfört i nationalromantisk stil och utgörs av en stor rektangulär byggnadskropp om 1 och ½ våningsplan med källare. Byggnaden är ritad av Gustaf Ankarcrona.

Tingsvaktmästarvillan, Rättvisan 1
Byggnaden är uppförd i lokalt anpassad modernism och är tydligt anpassad till Leksandsbygdens traditionella bebyggelseskick, men uppförd i material och utformning som är tidstypisk för 1900-talets mitt.

Sammilsdal eller Gropen
Sammilsdal eller mer populärt kallad »Gropen«, bildades i samband med inlandsisens avsmältning. Vid isens bortsmältning lämnade formationen ett hål eller en grop efter sig. Gropen i Noret är en av de mest kända dödisgroparna i Sverige.

Församlingshemmet med S:t Persgården, Diakonen 1
Församlingshemmet uppfördes år 1913 och är ritat av Gustaf Ankarcrona. S:t Persgården ritades åren 1987-1988 av Gunnar Mattsson.

Sommarnöjen i kvarteret Diakonen
Mitt i kvarteret Diakonen, nordväst om S:t Persgården, finns två sommarnöjen. Det västra bedöms härröra från nationalromantiken under det tidiga 1900-talet medan det östra har detaljer som är tidstypiska för tiden kring 1900-talets mitt.

Allévillan, Diakonen 2
Allévillan uppfördes delvis av ett äldre bostadshus och fick sin nuvarande jugendinspirerade utseende 1907.

Kulturhuset, Udden 6
Kulturhuset är uppfört i postmodernistisk stil och ritad av arkitekt Gunnar Mattsson.

Hemslöjden, Udden 5
Hemslöjden är utförd i lokalt anpassad funktionalism/modernism.

Söderlundska gården, Udden 1
Söderlundska gården består av en stor reveterad (putsad) byggnad i två våningar med två flygelbyggnader i söder.

Kronloftet, Länsmannen 1
Nordost om korsningen Norsgatan-Fiskgatan och väster om gamla Sparbankshuset finns en påkostad modernistisk villa i en våning med källare som idag nyttjas som kontorsbyggnad.

Gamla Sparbankshuset, Länsmannen 1
Gamla Sparbankshuset är en mäktig timrad salsbyggnad i två våningar som uppfördes på platsen under 1860-talets senare hälft. Byggnaden är placerad i en grönskande parkmiljö.

Posthuset eller Bröms-Nilses, Udden 2
Bröms-Nilses, Posthuset eller Sterners består av två större affärsbyggnader med bostäder som är sammanbyggda i vinkel. På gården finns även ett äldre flerbostadshus.

Bröms Ollas eller Brömsgården, Häradsdomaren 7
Brömsgården har för sitt centrala läge ett ovanligt bevarat månghussystem med flera äldre timmerbyggnader runt ett slutet gårdstun. Manbyggnaden mot Norsgatan är av en anmärkningsvärd storlek.

Nils Ericssons Järnhandel, Häradsdomaren 8
Nils Ericssons Järnhandel är en stor handelsgård med framträdande salsbyggnad mot Norsgatan och långsträckt sammanbyggt gårdshus i vinkel norrut.

Gamla Handelsbanken, Häradsdomaren 3
Gamla Handelsbanken, som idag inrymmer Dalarnas Tidningars/Falukurirens redaktion, är ett ljusgult putsat tegelhus i två våningar uppfört 1931.

Gamla Konsum, Häradsdomaren 4
Byggnaden är i sin helhet uppbyggd kring den funktionalistiska principen om att en tung överdel kan vila på en nätt underdel genom användandet av en så kallad däckpelarstomme.

Mitti, Köpmannen 13
Gatuköket Mitti är en låg kvadratisk byggnad med flackt pulpettak med brun plåtsarg som i öster täcks av skyltar.

Stora Gudmundsson, Köpmannen 13
Stora Gudmunsson eller Carl Ohlssons är en stor handelsgård med framträdande reveterad huvudbyggnad i två och ½ våning i nyrenässans stil med enkla gesimser och rundbågiga fönster.

Centrumhuset, Haggas 1
Byggnaden utgörs av en bred vinkelställd byggnadskropp med sadeltak uppförd 1935 i en sluttning med souterrängläge mot Österdalälven.

Faktoriet
Faktoriet är en timmerbyggnad om en och ½ våning med flackt sadeltak belägen invid kajen, nästan under Leksandsbron.

Jakobssons fastighet, Haggas 3
Jakobssons fastighet eller Gårdscaféet utgörs av två sammanlänkade äldre trähus med stående och liggande spontpanel längs Norsgatans södra sida.

Grönlundska fastigheten, Haggas 3
Grönlundska fastigheten består av en gård med affärs- och bostadshus i två våningar mot Norsgatan. Till fastigheten hör också ett ålderdomligt gårdshus i väster, vilket är sammanbyggt med den funktionalistiska Pizzeria Napoli.

Bobergska fastigheten, Köpmannen 15
Bobergska fastigheten utgörs av affärs- och bostadshus i två och ½ våning norr om Norsgatan och väster om Z-torget. Huvudbyggnaden som ursprungligen uppfördes 1915 har omgestaltats kring 1900-talets mitt,

Z-torget och Z-huset, Köpmannen 5
Z-huset är ett affärs- och bostadshus i två och ½ våning där huvudbyggnaden uppfördes 1915 men omgestaltades kring 1900-talets mitt.

Zetterströms järnhandel, Köpmannen 5
Zetterströms järnhandel är en liten handelsgård med falurött trähus i Hantverkaregatans äldre gatulinje.

Jonssons möbler, Grönstedt 4
Jonssons möbler är ett reveterat tvåvånings affärs- och bostadshus i vinkel sammanbyggt med gårdslänga där det finns flera garage.

Lundinska huset, Grönstedt 17
Smalt affärs- och bostadshus i två våningar, ritat av Gustaf Ankarcrona, ursprungligen med nyrenässanskaraktär men ombyggt i funktionalistisk stil.

Gamla Handelsbolaget, Grönstedt 16
Gamla handelsbolaget är ett tvåvånings affärs- och bostadshus uppfört 1904, med flera sammanlänkade byggnadskroppar, uppförd i panelarkitektur och moderniserad med funktionalistiska inslag.

Bryggaren 1
Bryggaren 1 utgörs av två och ½ vånings affärs- och bostadshus uppfört 1932 i lågmäld funktionalism och sammanbyggt med affärs och bostadshus i en och ½ våning uppfört 1902–1906 i panelarkitektur.

Hedbys Lasses, Bryggaren 3
Gård med villa i två våningar samt gårdshus som till sin exteriör är välbevarat.

Mejeriet, Noret 62:50
Mejeriet är uppfört i en och ½ våning år 1914. I Noret är det ovanligt med byggnader som bär en så utpräglad jugendstil som denna byggnad.

Claësons Minne, Domaren 6
Claësons Minne uppfördes 1902-1903 och är en mäktig rektangulär herrgårdslik byggnad med säteritak och två kupolkrönta tornflyglar.

Missionskyrkan
Missionskyrkan är en nygotisk frikyrkobyggnad från 1911 och är i sin helhet utmärkande beträffande sin storlek, form och allmänt påkostade utformning.

Nordahls - Mattes, Brandmannen 8 och 9
Två tätt belägna delvis kringbyggda gårdstun, där det västra gårdstunet är tillsynes välbevarade från tidigt 1900-tal.

Gammel Jerkers eller Fisk Jerkers, Brandmannen 4
Gården är en ovanligt välbevarad äldre kringbyggd gård. Särskilt utmärkande är de svartmålade knutlådorna och smideshandtagen i formen av fiskar som finns på portlidret.

Fisk Lassas, Fiskgårdarna 20
Gården består av ett större bostadshus och tre äldre ekonomibyggnader som ombyggts till bostäder och förråd i senare tid. De flesta byggnaderna är till sin form bevarade från tiden kring sekelskiftet år 1900.

Elim, Prinsen 18
Stor frikyrkobyggnad om två och ½ våning, uppförd i lågmäld och enkel klassicism, med finkornig spritputsad brunbeige fasad.

Fiskgårdarna 10
Modernistisk timmervilla som är ett exempel på hur timmerhusbyggandet i Leksand kom att återaktualiseras för villaarkitektur kring och i huvudsak efter 1900-talets mitt.

Fiskgårdarna 11
Modernistisk, rödfärgad timmervilla uppförd under perioden 1960–1980 då särskilt många nya villor i timmer uppfördes i Leksand.

Fiskes, Fiskgårdarna 19
Fiskes är en ålderdomlig kringbyggd gård med härbre. Den sammanhållna rödfärgade och ålderdomliga fasaden mot Rättviksvägen är särskilt utmärkande.

Olshans eller Olshanspers, Olshans 9
Delvis kringbyggd gård förtätad med två tvåvånings flerbostadshus från tiden kring 1900-talets slut.

Persgården, Lundstäkten 1
Persgården utgörs av två och ½ vånings affärs- och bostadshus uppfört 1921 med gårdshus i väster.

Linges, Lundstäkten 2
Linges är uppfört i amerikansk villastil år 1922 av en svensk-amerikan. Karaktärsdrag som är tydligt anknutna till stilen är den komplexa byggnadsformen med burspråk, utskjutande byggnadsvolymer och det mångformiga taket.

Lång Karls, Lundstäkten 3
Lång Karls utgörs av ett framträdande bostadshus i en och ½ våning uppfört i 1920-talsklassicism och ritat av Gustaf Ankarcrona.

Gräfnings, Lundstäkten 4
Flerbostadshus i två våningar uppfört på 1960-talet i modernistisk stil. Kännetecknande stildrag är byggnadens form med förskjutna byggnadskroppar.

Bönan - Samuelssons, Noret 62:56
Bönan är ett stort f.d. missionshus sammanbyggt med en magasinsbyggnad, uppfört i snickarglädjestil.

Flygars, Fiskgårdarna 16
Flygars utgörs av bostadshus i två våningar, uppfört med snickarglädje under sent 1800-tal eller kring sekelskiftet år 1900, samt tillhörande gårdshus i väster.

Landgårds, Fiskgårdarna 17
Bostadshus i två våningar med tillhörande gårdshus i öster. Bostadshuset moderniserades sannolikt kring 1900-talets mitt. Byggnaden har delvis renoverats i en stil som återknyter till den snickarglädjestil som byggnaden ursprungligen uppfördes i.

Gamla Apoteket, Paraden 4
Reveterad timmerbyggnad i två och ½ våning ritad av Gustaf Ankarcrona. Byggnaden i sitt nuvarande utseende anspelar mot enkel och avskalad nyklassicism med en viss lekfullhet som ofta förknippas med 1920-talsklassicismen.

Munthes Hildasholm
Författaren och läkaren Axel Munthe lät uppföra gården som morgongåva till sin engelska hustru Hilda, född Pennington–Mellor år 1910.

Dalahemmet
Med två– och en halv våning samt källarvåning och med imponerande storlek utgör huset ett tilldragande blickfång från älven och bron.

Udden med Kattjerkers humlegård
Kattjerkers humlegård är benämningen på det område som ligger nedanför Norsgatan och mellan Postbacken och Färjbacken.

Smedjan, Noret 62:51
Smedjan är placerad på älvstranden strax öster om Bryggarbacken med ena gaveln mot Strandvägen och den andra mot älven.

Yrns, Yr Ollas 1
En tidigare bondgård bestående av två bostadshus, ett gårdshus och en bod med pulpettak.

Åijs Ollas, Domaren 4
Gården har sitt ursprung i bondesamhällets timmerhuskultur vilket till del är fortfarande är tydligt men även i det tidiga industrisamhällets mindre jordbruksbyggnader på landsbygden.

Kvarteret Domaren, Domaren 2
På 1980–talet förvärvade Leksandsbostäder fastigheterna i området för att uppföra ny bostadsbebyggelse. En arkitekttävling utlystes 1986 och det vinnande förslaget blev »Hamn i sikte« av White arkitektkontor.

Grewesmühl 18
Byggnaden är utformad i en danskinfluerad modernism där den brunfärgade bandarkitekturen med fönster i band, garageportarnas rytmik, de mycket tunna fönsterbågarna och träytorna på fasaderna är utmärkande.

Kvarteret Grewesmühl, Grewesmühl 16
Åtta flerbostadshus i två våningar med 72 lägenheter. Husen är byggda i en särskild lokal variant av modernism som anpassats till traditionellt byggnadsskick.

Grönstedt 15
Två tvåvånings flerbostadshus med gulfärgad lockpanel i trä och sadeltak med betongtakpannor placerade gavel mot gavel parallellt med Hagagatan.

Grönstedt 12
En mindre gård med ett större bostadshus i korsplansstil i gatuliv och ett mindre gårdshus.

Lind Fredriks, Köpmannen 16
Två tvåvånings affärs– och bostadshus längs Hantverkaregatan samt en före detta magasinsbyggnad med gavel mot gatan.

Tele– och Posthuset, Häradsdomaren 11
Byggnaden är uppförd i en 1950–talsmodernism som leker med den klassiska arkitekturen med synliga pilastrar och gesimser som ser ut att utgöra byggnadens bärande delar utan att egentligen vara det.

Nya Sparbanken, Länsmannen 1
Nya Sparbanken eller Leksands Sparbank består av en tvåvåningsbyggnad längs med Faluvägen och gavel och entré mot en öppen plats vid Torgets sydvästra hörn.

Byggnadsföreningen Svea med Visir bio, Trädgården 5
Ett trevånings affärs– och bostadshus längs Sparbanksgatan mot Torget och i vinkel mot Faluvägen ansluter en tvåvåningsbyggnad med biograf i bottenvåningen.

Siljans konditori, Tregården 18
Byggnaden är belägen i nordvästra hörnet av Torget och består av en envånings butiks– och serveringsbyggnad längs med Sparbanksgatan sammanlänkad med en närmast kvadratisk bageribyggnad i vinkel mot Bygatan.

Rektangeln 5
Fastigheten Rektangeln 5 ligger i norra änden av Torget, på norra sidan av Bygatan, och består av ett långsmalt affärs– och bostadshus i tre våningar med fasader i gult tegel och sadeltak täckt med enkupigt lertegel.

Nises och Mases, Hedbys 8
Ett affärs– och bostadshus av tjockhustyp i modernistisk tegelarkitektur i slutet byggnadssätt mot Torget.

Kommunalhuset, Hedbys 14
Kommunalhuset ligger i nordöstra hörnet av Torget vid korsningen mellan Leksandsvägen och Bygatan. Byggnaden består av tre byggnadskroppar.

Trädgården 8
En och enhalvplansvilla i ljusmålad träpanel placerad indragen från gatan på hörntomt vid korsningen Fiskgatan och Faluvägen. Byggnaden har korsplansform och är uppförd med intryck från jugendstilen.

Trädgården 11
Huset är uppfört i en brytningstid mellan jugendstil och nationalromantik. Det representerar en lågmäld villastil som var vanlig i Leksands–Noret i början av 1900–talet.

Trädgården 9
En större gulputsad villa i två våningar placerad längs med Fiskgatan indragen från gatulinjen. Huset är trots sin relativa storlek uppfört i en enkel och lågmäld 1920–talsklassicism.

Skofabriken, Noret 62:45
En trevånings före detta fabriksbyggnad med souterrängvåning parallellt med Hagagatan.

Fyrkanten 9
I storlek och utförande påminner huset om så kallade Per Albin–torp. Huset är ett monteringsfärdigt hus tillverkat av Insjöns sågverk, Svenska trähus.

Hedbys Olles, Fyrkanten 9
Gården är uppförd i en stil som anknyter till den lokala timmerhuskulturen men byggnadstekniken är regelvirkeskonstruktion klädd med rödfärgad träpanel, vanlig vid sekelskiftet kring år 1900.

Bjurlings, Fyrkanten 3
Byggnaden är ett dubbelkorsplanshus förekommande från och med industrisamhällets framväxt. Typen knyter an till timmerhuskulturen.

Fyrkanten 2
Tre flerbostadshus från 1988 i rödfärgad träpanel och sadeltak täckt med tvåkupigt lertegel.

Yromes ladu, Fyrkanten 2
Ladan har sannolikt ursprungligen varit en trösklada typisk för den äldre timmerhuskulturen i trakten.

Frälsningsarmén, Hedbys 7
En envånings möteslokal längs med Hantverkaregatan hopbyggd med en tvåvånings byggnadskropp längs Faluvägen. Nuvarande utseende är resultatet av en grundlig renovering 1964.

Hedbys 13
Husen är utförda i en skala och stil som ska påminna om och samspela med den äldre bebyggelsen på Hantverkaregatan och bidra till den enhetliga karaktären.

Tregården 10
En gulputsad villa i en våning med indragen altan vid entrén i sydöstra hörnet och valmat tak klätt med tvåkupigt lertegel.

Tregården 18
Tregården 18 har kulturvärde och berättar om den egnahemsbebyggelse som kom till under municipalsamhällets första tid då idéer om trädgårdsstaden och hus med förgård främjades.

Tregården 4
Ett tvåvånings trähus med fasad av kombinerade fält av stående och liggande fasspontpanel. Huset är ett så kallat dubbelkorsplanshus. En typ som förekom från och med industrisamhällets framväxt under slutet av 1800–talet.

Tregården 15
Ett vinkelbyggt trähus i en och enhalv våning med fasspontpanel och snickarglädje.

Uthus på Tregården 12 med flera
Uthusbyggnaderna mot brandmurarna i kvarteret tregården har särskilt kulturvärde och berättar om det byggnadssätt som efter branden 1902 växte fram för att skydda tätorten mot större sammanhängande eldsvådor.

Byåkern 7
Husen är byggda i en särskild lokal variant av modernism som anpassats till traditionellt byggnadsskick.
