Gran

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Julgran med ljus utomhus

Traditionen att ta in julgran lär ha kommit till Sverige på 1700-talet efter tysk förebild.

Men vad är det för träd vi tar in och pyntar – och nu talar vi om vår vildväxande Picea abies. Den växer i hela landet men i de sydligaste delarna endast i skogsplanteringar. Granen kan i norr bli uppåt 400 år gammal och är otroligt värdefull för skogens biologiska mångfald, både som stående och som liggande (låga). Ett bekymmer för många arter knutna till gran är att i produktionsskogen hinner den endast bli ”tonåring” innan avverkning.

Granen har många olika ekonomiska användningsområden och är idag särskilt viktig för framställning av byggnadsvirke och pappersmassa. I äldre tid gick stora mängder åt till gärdsgårdsvirke, man gjorde träkol, takspån, lieskaft mm. Rötter flätades till korgar och kottarna brukades till färgning. Granved sprakar mysigt i en kamin men lämpar sig inte i öppna spisar då det sprätter gnistor.

På försommaren kan späda granskott ingå i kosthållningen och bidra med c-vitamin,  i sallader, som smörgåspålägg eller ingå i en gryta.

Lästips är Bengt Ehnströms nya bok Gran: grann, grandios och rik. Här beskriver Bengt granens myllrande liv och texten kompletteras av Martin Homers illustrationer.

Sidan uppdaterad: 2019-12-20