Igelkott

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Igelkott med höstlöv

En liten, skumögd, taggig favorit med näsa för maskar och insekter. Ett nattdjur som går i dvala under vintern och kommer igång igen när temperaturen stiger.

Den finns i södra Sverige och norrut till Dalarna och vidare längs norrlandskusten men även på enstaka platser i inlandet. Igelkottens rygg är täckt av taggar, en speciell sorts hårstrån i pälsen – ett smart skydd för att inte bli uppäten. Om den känner sig hotad rullar den ihop sig till en boll och reser upp taggarna. Tyvärr hjälper inta taggarna mot bilar eller mot robotgräsklippare som går på natten när igelkotten är aktiv. Så låt roboten stå på natten om du vill värna kotten.

Igelkotten bygger sig ett tätt bo av mossa, löv, gräs och kvistar under en lövhög, i en jordhög eller under en kompost. Man kan hjälpa den i sin trädgård genom att spara löv- och rishögar. Om du ska elda högar vår eller höst – tänk på att kolla upp att inte en kotte har sin plats där. Man kan mata dem med hund- och kattmat och ge vatten att dricka men undvik att ge mjölk. Självklart ska inte bekämpningsmedel spridas i trädgården.

Sidan uppdaterad: 2019-11-07