Sälg - livets viktigaste frukost

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Nu blommar ett av våra mest värdefulla trädslag - sälgen. Ska du röja så tänk på att spara just sälgarna som ofta växer i bryn och längs diken i odlingsmark! Sälgens betydelse är enorm. Till exempel är det inga andra svenska växter som ger föda åt så många fjärilsarter som sälg och dess släktingar viden.

"Sälgen är ett magnifikt träd. Under hela sin utveckling befolkas det av en lång och brokig rad passagerare som lever, äter, förökar sig och dör på eller i sälgen."

Detta är baksidestexten till entomologen (insektskännaren) Bengt Ehnströms fina hyllningsbok till sälgen: "Livets viktigaste frukost". Bokens titel tjänar även som namn för ett av kommunens LONA-projekt. Projektet går ut på att sprida kunskap om detta för mångfalden så betydelsefulla träd och att förebygga att sälgen röjs bort.

Mat till så många

Sälgen börjar blomma tidigt på våren och det är företrädesvis de gula hanblommorna man lägger märke till. När solen tittar fram kan man stå under en blommande sälg och lyssna till en fantastisk konsert av olika surrande/brummande/vinande ljud – vänd upp blicken och lägg märke till hur det riktigt kryllar. Flera av vårens tidiga insekter är helt beroende av dessa blommor. Sedan dyker de insektsätande flyttfåglarna upp och var finns maten tro? När du hör säsongens första flöjtande lövsångartoner – kika mot sälgen så kan du se fågeln.

Vårda sälgarna

Det finns så mycket mer att berätta om detta,  som Bengt skriver, magnifika träd och du som är intresserad läser mer i boken! Blir inte det av så kan du göra en stor naturvårdsinsats genom att låta sälgarna, som tyvärr fått oförtjänt dåligt rykte som skräpträd, få stå kvar. Hjälp dem gärna att överleva där älgen kommer åt – han tycker sälg är mums!

Gamla lövtäktssälgar

Sälgen har varit mycket betydelsefull även för oss människor, som lövtäktsträd för vinterfoder till djuren.  I våra fäbodar kan man få se stora, gamla sälgar som är påverkade av lövtäkt. För att få träden att skjuta nya skott och grenar och bli långlivade beskar man efter hand, hamlade som är ett mer sydsvenskt begrepp för detta.

Tyvärr ser man även att stora fina sälgar sågats ner, varför? Låt dem stå, eller beskär den om den är för stor. Gläds åt att du har en fin sälg i din närhet. Den är uppskattad av väldigt många!

En trädstam av sälg som har blivit beskuren, i bakgrunden en stuga.

Sidan uppdaterad: 2019-07-10