Sälg

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Blommande sälg med insekter.

”Sälg – livets viktigaste frukost".

”Sälg – livets viktigaste frukost”, det är titeln på en bok om sälgen och alla de arter som är mer eller mindre beroende av densamma. Den blommar nu och fler av vårens första insekter är helt beroende av dessa blommor. En solig eftermiddag kan man höra som ett lågt brusande dån uppifrån en stor blommande sälg när mängder av olika insekter letar mat. När insektsätande fåglar som till exempel lövsångaren dyker upp lite senare hör man den ofta sjunga just från en sälg.

Sälgen är vanlig i hela landet och har fått ett oförtjänt rykte som skräpträd. Men vi kan hjälpas åt att göra en stor naturvårdsinsats genom att låta sälgarna vara kvar vid olika röjningsinsatser. I skogen har den svårt att växa upp då främst älgarna tycker att den smakar bra. Den tål att tuktas och var förr ett mycket värdefullt lövtäktsträd för djurens vinterfoder. Vid en del fäbodar kan man än idag se gamla tuktade/hamlade sälgar med knöliga stammar. Dessa träd har stora både natur- och kulturhistoriska värden. Så lär dig hur en sälg ser ut både med löv och blommor men också utan för att känna igen den om det ska röjas!

Boken Sälg – livets viktigaste frukost har Bengt Ehnström från Nås skrivit. Bengt är professor emeritus och entomolog (insektskännare) samt en mycket uppskattad kunskapsspridare inom naturvården.

Sidan uppdaterad: 2020-04-24