Sidensvans

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Sidensvans
Fotograf: Åsa Rydell

Nu drar flockar med sidensvansar omkring och äter bär av olika slag.

Om man inte ser dem klänga runt och äta i en rönn, oxel eller någon bärbuske kanske man får höra dem. Det sirrande lätet när en flock sitter högt upp i ett träd eller flyger runt är mycket karaktäristiskt och liknar inget annat fågelläte.

Sidensvansen häckar främst i norra Norrlands skogar och under häckningsperioden äter de mest insekter som mygg och bäcksländor. Resten av året är det frukt och bär som gäller och på hösten drar fåglarna söderut. De är storätare som dagligen äter lika mycket som den egna vikten och det kan bli tok när den äter jästa bär. Onyktra fåglar på vingliga vingar förolyckas lätt eller blir offer för katter och hökar.

Sidensvans är en så kallad invasionsart då det vissa år kommer stora flockar med inflygande på jakt efter bär, flockar som främst har sitt ursprung i norra Ryssland.

Sidan uppdaterad: 2021-09-08