Tistelfjäril

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Tistelfjäril

Nu är det mängder av vackra färgglada fjärilar av olika slag som flyger omkring. I år har vi varit med om en stor invasion av den snabbflygande dagfjärilen tistelfjäril.

I början av sommaren flög de in i miljontals och spred sig i vårt avlånga land. Den är en årlig besökare och antalet varierar, men i år var det exceptionellt många. De fjärilar som kom inflygande i försomras var lite kantstötta och blekta men nu flyger en nykläckt och färgglad generation.

Arter man kanske kan blanda ihop den med är vår inhemska nässelfjäril som har liknande färgställning men som är lite mindre, eller en annan stor inflygare – amiralfjäril som är mörkare och med röda toner.

Tistelfjärilen börjar sin flytt från Mellanöstern och Nordafrika till norr om Medelhavet i en andra generation. Först i en tredje generation når den Skandinavien. Man har aldrig tidigare sett så många tistelfjärilar i Sverige.

Naturen är inte beredd på invasionen vilket betyder att fjärilen inte har så många fiender och klarar sig bra. Larverna lever på tistlar vilka det inte råder någon brist på, men kanske kan årets jätteinvasion vara en signal/påminnelse om de klimatförändringar som pågår?

Sidan uppdaterad: 2019-09-20