Elavbrott

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Elledning

Samhället är beroende av elektricitet. Det svenska elsystemet är driftsäkert men ändå sårbart för olyckor, sabotage, tekniska fel och extremt väder. Därför behöver du vara förberedd om något skulle ske.

Utan el slutar vattenförsörjning och avlopp att fungera. Även system för tele- och datakommunikation påverkas. Det kan leda till att det till exempel inte går att ta ut pengar i uttagsautomater eller använda mobiltelefon eller dator.

Omfattande elavbrott förekommer sällan, mindre avbrott uppstår då och då. När ett strömavbrott inträffar är det viktigt att du är väl förberedd för att hantera detta. 

Elavbrott i Leksand

Om det blir ett elavbrott i Leksands kommun ska du vända dig till Dala Energi. Via deras webbplats kan du se aktuell driftinformation.

Dala Energi

Elavbrott – vad gör jag nu?

enerimyndigheten.se/elavbrott finns konkreta tips, webbquiz och broschyrer om just elavbrott och krisförberedande insatser i villor och lägenheter.

Det här behöver du vara beredd på vid större elavbrott

Vid större elavbrott påverkas inte bara belysningen och elektriska apparater i hemmet, utan i vissa fall även värme, vatten, telefoni och datakommunikation. Här hittar du information om vad du bör tänka på vid större strömavbrott.

 • Kontrollera om någon säkring eller jordfelsbrytare har löst ut i ditt proppskåp. Om omgivningen inte heller har el beror detta på ett större elavbrott. Kontakta då din elleverantör.
 • Lyssna på Sveriges radio P4 Dalarna. Vid större elavbrott informerar kommunen, räddningstjänsten och elnätsföretagen om hur drabbade kan få hjälp.
 • Batteridriven eller solcellsdriven radio och extra batterier till hands. Du kan också använda bilradion.
 • Ficklampor och reservbatterier hemma och lättillgängliga.
 • Nödladdare till mobiler, surfplattor och andra enheter (powerbank).
 • Stearinljus och värmeljus ger värme, men se upp med brandfaran och tänk på ventilationen. Det finns också värmekuddar som kan ge värme i ett par timmar (finns i fritidsbutiker).
 • Vid längre elavbrott bör du tappa upp vatten i flaskor, kastruller och andra behållare eftersom vattnet kan sluta rinna i kranen.
 • Värmen kan försvinna i din bostad om du använder elburen värme eller fjärrvärme. Avdela ett rum där familjen vistas så bevarar ni värmen längre.
 • Om det är vinter och kallt kan du tömma frysen och lägga känsliga matvaror utomhus, exempelvis på uteplatsen eller balkongen.
 • Om många hushåll har hög elförbrukning när elen kommer tillbaka utsätts elnätet för överbelastning. Då kan det bli obalans i hela systemet och bli svart igen. Dra därför inte på all el och värme på en gång.
 • Ta reda på var närmaste brandstation finns. Elavbrott kan leda till teleavbrott och svårigheter att nå 112. På brandstationen kan du få hjälp att larma.
 • Krislåda kommunikation vid ett långvarigt elavbrott.

Läs mer på krisinformation.se

Sveriges nationella informationsnummer 113 13

113 13 är ett telefonnummer som allmänheten kan ringa om man vill ha information om kriser, till exempel energikriser, större stormar, översvämningar eller sjukdomsutbrott. Det går även att ringa om allvarliga olyckor som en stor trafikolycka eller brand.

Sidan uppdaterad: 2022-06-22