Parkering

Skriv ut

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Öppnar måndag 08.00

måndag 8.00–12.00, 13.00–16.30
tisdag 8.00–12.00, 13.00–16.30
onsdag 8.00–12.00, 13.00–16.30
torsdag 8.00–12.00, 13.00–16.30
fredag 8.00–12.00, 13.00–15.00
lördag Stängt
söndag Stängt
Parkerade bilar

Att parkera rätt är inte bara ett sätt att undvika böter. Genom att parkera rätt bidrar du även till att skapa en säker, trygg och framkomlig miljö.

Parkera i Leksands centrum

Leksands centrum är reglerat med en parkeringsförbudszon. Inom zonen får du parkera gratis, men bara på anvisade parkeringsplatser. Ofta behöver du använda p-skiva. Parkeringsförbudszonen är markerat med röd linje på kartan:

Karta över parkeringsförbudszon

Parkeringsförbudszon

Ladda ned karta över parkeringsförbudszonen.

P-skiva

Om du inte har en p-skiva så bjuder vi på den. P-skivor finns i lådor i anslutning till de två större parkeringarna vid Torget och Centrumparkeringen, i kommunhusets reception, på kulturhuset samt i många affärer i centrum. På p-skivans baksida hittar du reglerna för hur p-skivan ska användas.

P-skivan gäller i hela landet och kan användas överallt där avgiftsfri parkering tillåts med p-skiva. Får du inte tag i en p-skiva går det bra att tydligt skriva: P-skiva, ankomsttid samt datum på en vanlig papperslapp och placera väl synlig i rutan.

Parkering vid evenemang

I samband med stora evenemang ökar belastningen på vägnätet i centrala Leksand avsevärt. Då är det extra viktigt att följa de parkeringsanvisningar som finns. Vid större evenemang hänvisar vi i första hand till parkeringsytorna vid Tegera arena. Det händer också att vi upprättar tillfälliga parkeringsytor och stänger av vissa vägavsnitt.

Parkering vid evenemang i Gropen, vid hembygdsgårdarna eller arenaområdet

Parkering vid evenemang

Ladda ned karta över evenemangsparkering.

Parkering vid evenemang på Torget i centrala Leksand

Karta över parkering vid evenemang på Torget

Ladda ned karta över evenemangsparkering vid evenemang på Torget.

Parkering vid hockeymatcher i Tegera Arena

Parkeringsmöjligheterna är begränsade i närheten av Tegera Arena. Därför kan det ta tid att parkera bilen i samband med Leksands IF:s hemmamatcher. Vi rekommenderar alla som har möjlighet att samåka, cykla, gå eller åka kollektivt. Måste du ta bilen rekommenderar vi dig att komma i god tid före matchen för att slippa köer och stress.

Parkering för husvagn och husbil

På parkeringen vid Tegera arena är det tillåtet att parkera husbil och husvagn i max 24 timmar. Härifrån är det kort gångavstånd till centrala Leksand, men även nära ner till älven, Siljan och fina promenad- och strövområden. Observera att minsta tillåtna bredd mellan uppställda husbilar är fyra meter. På kulturhusparkeringen är det endast tillåtet med parkering för personbil klass 1.

Det finns en plats för latrintömning vid rastplatsen i Häradsbygden utefter riksväg 70, strax söder om Leksands södra infart.

Rastplats och ställplats

För den som vill långtidsparkera sin husvagn eller husbil rekommenderar vi någon av Leksands campingplatser då kommunen inte kan tillgodose tömning av tankar och påfyllning av vatten, WC eller el vid parkeringarna.

Hyra parkeringsplats med motorvärmare

Vintertid kan du hyra en parkeringsplats med motorvärmare vid Leksands samt Insjöns resecentrum. Intresseanmälan, bokning och hämtning av nyckel görs hos Leksands kommuns kundtjänst.

Flytt av felparkerade fordon och skrotbilar

Ett fordon som är felaktigt uppställt, samt stör ordning och säkerhet i trafik och miljön, får i vissa fall flyttas från platsen efter beslut av Trafikverket, polismyndigheten eller kommunen. Beslut om flyttning grundas på lagen om flyttning av fordon (LFF 1982:129) samt förordningen om flyttning av fordon i vissa fall (FFF 1982:198).

Fordon som bedöms vara övergivna, i dåligt skick och anses ha ringa eller inget värde kallas fordonsvrak (skrotbil). Ett fordonsvrak som flyttas tillfaller omedelbart kommunen och ska skrotas snarast möjligt. Kostnaderna för flyttning och skrotning faktureras fordonsägaren.

Om du upptäcker fordon som uppenbart är felparkerade, övergivna, farligt placerade eller fordonsvrak kontakta trafikenheten på telefon 0247-800 00.

Sidan uppdaterad: 2019-12-10