Vänortsjubileum mellan Leksand och Tobetsu

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Japans ambassadör Masaki Noke firar midsommar tillsammans med Ulrika Liljeberg.
Japans ambassadör Masaki Noke firar midsommar tillsammans med Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande, som en del av jubileumsåret mellan vänorterna.

Två kommuner från två olika länder som satsar på att många människor ska mötas och lära av varandra. I år, 2022, firar Leksand och Tobetsu 35 år som vänorter med flera jubileumsaktiviteter. Under alla dessa år har hundratals personer mött varandra.

Relationen mellan Leksand och Tobetsu började med att Tobetsu, en ö i norra Japan skulle bygga ett nytt bostadsområde. De såg sig om ute i världen och letade idéer och fastnade för Sveriges och Dalarnas röda stugor med vita knutar. Nu finns det ett samhälle i Tobetsu som enbart är byggt av faluröda svenska hus, namnet på samhället är ”Sweden Hills” och husen dit levereras av Tomoku hus AB i Insjön.

Aktivt kunskapsutbyte i 35 år

När husen byggdes ville medborgare i Tobetsu veta mer om miljön runtomkring där husen kom ifrån. Leksand fick frågan om att bli Tobetsus vänort och tackade såklart ja. Sedan dess har det varit ett aktivt kunskapsutbyte och vart femte år firas vänortsrelationen. I år är det Leksands tur att vara värd.

"Vi är faktiskt den enda kommunen i Sverige som haft ett så långt och aktivt utbyte med Japan, säger jubileumsårets projektledare Lena Ryen-Laxton."

Vanligtvis brukar firandet ske fysiskt genom besök vid varandras orter men i år kommer allt att ske digitalt och lokalt. Digitalt tillsammans och lokalt var för sig.

Konsert, midsommarfirande och boksläpp

Den 23 april inleddes jubileumsåret lokalt med den Japanska filmfestivalen och digitalt med en konsert som direktsändes från Tobetsu. Jubileumsfirandet fortsatte sedan med att vänorterna firade midsommar tillsammans digitalt men även med besök av Japans ambassadör. I slutet av året kommer även en bok att ges ut, en bok som bygger på nyckelpersoners berättelser om resan och historien bakom dessa 35 år som vänorter. Denna bok kommer att ges ut i samband med en jubileumsutställning på Leksands kulturhus 15 oktober – 12 november.

Vänorternas midsommarfirande i Leksand

För att fira den 35-åriga vänortsrelationen Leksand-Tobetsu fick Japans ambassadör Masaki Noke uppleva ett varmt och soligt midsommarfirande i Leksand tillsammans med Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande. Masaki Noke deltog med glädje i dalatraditionerna och fick vara med både i Gropen för att uppleva världens största midsommarfirande samt ro kyrkbåt. Dagen till ära var kyrkbåten smyckad med blomstergirlander och tillsammans med musiker, kör och dansare iklädda folkdräkter från bygden rodde ambassadören båten mot fortsatta jubileumsaktiviteter på land.

Tobetsu firade vänortsrelationen med en fin midsommarkonsert den 19 juni.

Vänortsutbytets betydelse

Det är många som frågar om vänortsutbytets historia och vad utbytet betytt för Leksandsborna, men idag finns den här informationen inte samlad. Det vill vi ändra på. Därför har nu ett antal personer som spelat en viktig roll när det gäller att utveckla relationerna mellan Leksand och Japan nu intervjuats för att så småningom bli material till en jubileumsbok. 

Sidan uppdaterad: 2022-06-28