Vänortsjubileum mellan Leksand och Tobetsu

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Japans ambassadör Masaki Noke firar midsommar tillsammans med Ulrika Liljeberg.
Japans ambassadör Masaki Noke firar midsommar tillsammans med Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande, som en del av jubileumsåret mellan vänorterna.

Två kommuner från två olika länder som satsar på att många människor ska mötas och lära av varandra. I år, 2022, firar Leksand och Tobetsu 35 år som vänorter med flera jubileumsaktiviteter.

Vanligtvis brukar firandet ske fysiskt med besök i varandras orter, men i år sker allt digitalt och lokalt. Digitalt tillsammans och lokalt var för sig.

Årets jubileumsaktiviteter

Filmfestival och konsert

Den 23 april inleddes jubileumsåret lokalt i Leksand med den Japanska filmfestivalen och digitalt med en konsert som direktsändes från Tobetsu.

Midsommarfirande med ambassadörsbesök

Under midsommarhelgen firade vänorterna midsommar tillsammans digitalt. Tobetsu firade med en fin midsommarkonsert. Leksands traditionella midsommarfirande besöktes av Japans ambassadör Masaki Noke. Han deltog med glädje i dalatraditionerna och fick vara med både i Gropen för att uppleva världens största midsommarfirande samt ro kyrkbåt. Dagen till ära var kyrkbåten smyckad med blomstergirlander och tillsammans med musiker, kör och dansare iklädda folkdräkter från bygden rodde ambassadören båten mot fortsatta jubileumsaktiviteter på land.

Jubileumsutställning på kulturhuset

Den 15 oktober invigs jubileumsutställningen ”Så långt borta och så nära” på Leksands kulturhus. Bland annat visas 200 kaligrafier skapade av barn från Tobetsu tillsammans med annan japansk konst och föremål som skänkts från vänorten genom de 35 åren utbytet har pågått.

Vernissage för utställningen sker den 15 oktober klockan 12.

Boksläpp, Leksands och Tobetsu - 35 år av vänskap och samarbete

Den 22 oktober släpps jubileumsboken Leksand och Tobetsu – 35 år av vänskap och samarbete. Boken bygger på intervjuer med de eldsjälar som varit med och byggt upp samarbetet mellan Leksand och Tobetsu samt bilder och klipp från vårt arkiv.

I samband med jubileumsutställningen släpps en bok som bygger på nyckelpersoners berättelser om resan och historien bakom dessa 35 år som vänorter.

40 barnteckningar skickas till Tobetsu

Teckningar i en hög

Som avslutning på jubileumsåret skickas 40 barnteckningar från förskoleklassbarn på Åkerö. Teckningarnas tema är vänskap och kommer att ställas ut i Tobetsu som en fin avslutning på jubileumsåret. 

Vänortsutbytets betydelse

Relationen mellan Leksand och Tobetsu började med att Tobetsu, en ö i norra Japan skulle bygga ett nytt bostadsområde. De såg sig om i världen, letade idéer och fastnade för Sveriges och Dalarnas röda stugor med vita knutar. Nu finns det ett samhälle i Tobetsu som enbart är byggt av faluröda svenska hus. Namnet på samhället är ”Sweden Hills” och husen dit levereras av Tomoku hus AB i Insjön.

Aktivt kunskapsutbyte i 35 år

När husen byggdes ville medborgare i Tobetsu veta mer om miljön runtomkring där husen kom ifrån. Leksand fick frågan om att bli Tobetsus vänort och tackade såklart ja. Sedan dess har det varit ett aktivt kunskapsutbyte och vart femte år firas vänortsrelationen. I år är det Leksands tur att vara värd.

– Vi är faktiskt den enda kommunen i Sverige som haft ett så långt och aktivt utbyte med Japan, säger jubileumsårets projektledare Lena Ryen-Laxton.

Sidan uppdaterad: 2022-12-02