Vision 2025

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Vision 2025. Så heter visionen för Leksands kommun som antogs av kommunfullmäktige 2012.

Med visionen som grund utformas årligen ett antal mål för att utveckla verksamheterna. Förvaltningen beskriver därefter i sin förvaltningsplan hur arbetet ska gå till för att nå målen.

Så här lyder visionen 2025:

Det är lätt att leva i Leksand

Här möts öppna och levnadsglada människor i ett modernt samhälle som präglas av valfrihet, professionalitet och omtanke.

Leksand är en kommun med 18 000 invånare där människor trivs och känner sig hemma. Vi har en mycket bra levnadsmiljö som är tillgänglig för alla, ett tryggt samhälle och hög kvalitet i våra gemensamma verksamheter. Vi har ett mångkulturellt samhälle och ser det som en styrka.

I Leksand finns levande traditioner som tål nytänkande. Det märks inte minst i våra aktiva och levande byar. Det märks också i mötet mellan den gamla kulturbebyggelsen och den moderna arkitekturen, vilket gör möjlighet till ett attraktivt boende oavsett hur du vill att det ska se ut. I Leksands småskaliga stadskärna promenerar man omkring mellan butiker och restauranger. I Insjön hittar man ett modernt industri- och handelscentrum.

Ett aktivt och levande samarbete mellan enskilda, familjer, föreningar, byar och företag och kommunen är en framgångsfaktor. Tillgång till både orörd skog och öppna landskap, men även Siljan och våra sjöar, skapar en givande levnadsmiljö. Vi är ledande inom hälsa och idrott, och både naturen och kulturen håller mycket hög klass. Här finns självklart också god tillgång till vård på nära håll.

Här skapar ny teknik och effektiva energilösningar goda förutsättningar för både människor och företag. I Leksand är det inte bara nära mellan människor, det är också nära till världen. Snabba och miljövänliga buss- och tågförbindelser tar dig dit du vill – oavsett om det är till arbete och studier i vår region eller vidare till Arlanda-Stockholm.

Läs mer om de olika delarna i vision 2025:

Aktiva och levande byar - en del av Leksands kommuns vision 2025. Illustration Johan Isaksson

 

Leksands kommun har många aktiva och levande byar att vara stolta över.

Här finns härliga levnadsmiljöer och ett tempo som ger plats för både vila, rekreation och kreativt tänkande. Byarna präglas av levande traditioner som tål nytänkande. Många av byarna kännetecknas av vackra klungor med röda hus som är unika för vårt landskap.

Här har du nära tillgång till både orörd skog och öppna landskap. Det finns gott om sjöar och vattendrag. Tillsammans skapar det en givande levnadsmiljö och ger möjligheter till ett aktivt friluftsliv, precis runt husknuten. Föreningslivet är både brett till sitt utbud och fyllt med engagerade fantastiska människor. Här finns något för alla.

Med bra kommunikationer och närhet till förskolan och skolorna, ger bymiljön våra barn en bra uppväxt. Här cyklar du lätt till dina kompisar och till dina fritidsaktiviteter. Med bra tele- och datakommunikationer finns möjligheter att arbeta hemifrån eller att driva internationella företag i unik miljö.

Det är lätt att leva i Leksand!

 

Småskalig stadskärna och modernt industri- och handelscentrum - en del av Leksands kommuns vision 2025. Illustration Johan Isaksson

I Leksands kommun erbjuds boende och besökare ett bra och ständigt ökande utbud av handel, restauranger, varor och tjänster.

Centrala Leksand kännetecknas av en mysig och småskalig stadskärna. Här promenerar du omkring mellan butiker och restauranger i en avkopplande och trevlig miljö. I Insjön finns ett modernt industri- och handelscentrum som också är ett självklart utflyktsmål för de som besöker oss.

Vårt starka näringslivsklimat ger plats för stora aktörer liksom små entreprenörer. Våra företagare växer och ges möjlighet till en bra och hållbar utveckling. Med bra kommunikationer har de hela världen som arena och marknadsplats.

Det är lätt att leva i Leksand!

 

Idrott, natur och hälsa - en del av Leksands kommuns vision 2025. Illustration Johan Isaksson

Leksands kommun är en av Sveriges allra främsta frilufts- och idrottskommuner. Här finns många högklassiga områden som har skapats av engagerade natur- och sportintresserade människor under lång tid.

Oavsett om du söker unika upplevelser, välgörande avkoppling eller fysisk aktivitet så finns det alldeles runt knuten, under alla fyra årstider.

Närheten till allt är en av våra stora styrkor. Här kan du ströva i vidsträckta vildmarksområden eller ta en runda i elljusspåret. Åka i milslånga skidspår eller ta med hela familjen till skidbacken. Simma i en skogstjärn eller träna i simbassäng. Åka skridskor i en modern evenemangsarena eller långfärd längs med Siljans strand.

Föreningslivet är rikt, välkomnande och i ständig utveckling. Här finns plats och möjligheter för så väl världsstjärnor som unga talanger och glada motionärer. Vi har en rik natur som inbjuder till ett aktivt och varierat friluftsliv för både invånare och turister. Här är folkhälsan är på topp!

Det är lätt att leva i Leksand!

 

Högklassig kultur - en del av Leksands kommuns vision 2025. Illustration Johan Isaksson.

I Leksands kommun upplever du zumba i kort-kort folkdräkt, du hittar daladesign på oväntade föremål och du låter dig fascineras av barn som målar världens största kurbits på gatan.

Här låter vi vårt världsberömda kulturarv vara ett avstamp för det nytänkande och gränsöverskridande.

Vi erbjuder evenemang, aktiviteter och upplevelser under årets alla fyra årstider. Här finns arenor för de stora evenemangen och unika platser för de små. Här möts människor av alla de slag i en varm och välkomnande atmosfär. Det förs en öppen dialog över geografiska, etniska, ålders- och genusmässiga gränser.

Det är ett aktivt och engagerande samarbete mellan kulturutövare, näringslivet och forskningen. Nytt möter gammalt i en spännande kombination.

Musiktraditionerna är starka och utvecklas ständigt i nya och spännande banor. Det finns utrymme för stora världsstjärnor att utvecklas och för den intresserade hobbymusikanten att lära sig mer. Vi har en av landets främsta musikskolor där nya talanger hela tiden upptäcks.

Det är lätt att leva i Leksand!

 

Ny teknik effektiva energilösningar och nära till världen - en del av Leksands kommuns vision 2025. Illustration Johan Isaksson.

I Leksands kommun är det nära till mötet med andra människor. Det är också nära till världen.

Snabba och miljövänliga buss- och tågförbindelser tar dig dit du vill, oavsett om det är till arbete och studier i vår region eller vidare till Arlanda-Stockholm. Tågstationerna och resecentrumen gör det enkelt för de som bor här att pendla. Det är nära till utbildning, vare sig du studerar här eller på distans. Det är nära till arbete, vare sig du jobbar inom kommunen eller i närregionen.

Vi arbetar aktivt tillsammans med busstrafiken, tågtrafiken och flyget för att hitta nya och bra lösningar så vi kan ha de bästa kommunikationsmöjligheterna. Kommunikationsstråken är tydliga och enkla. Det finns väl fungerande bil-, gång- och cykelvägar och kollektivtrafik som förbinder tätorterna.

Nåbarheten och tillgängligheten är hög för alla. Oavsett funktionshinder eller ursprung. Oavsett om den är fysisk eller digital. Här skapar ny teknik och effektiva energilösningar goda förutsättningar för både människor och företag.

Det är lätt att leva i Leksand!

 

 

Sidan uppdaterad: 2019-05-17