ABC-tonår, Föräldrastöd

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Socionom

Anna-Lena Andersson

Telefon: 0247-806 86

E-postadress:

Besöksadress: Parkgatan 10, 79331 Leksand

Bild på Anna-Lena Andersson

Familjepedagog

Sylvian Nygårds

Telefon: 0247-806 85

E-postadress:

Besöksadress: Parkgatan 10, 79331 Leksand

Bild på Sylvian Nygårds

Familjeterapeut

Jonas Rosling

Telefon: 0247-806 81

E-postadress:

Besöksadress: Parkgatan 10, 79331 Leksand

Bild på Jonas Rosling
Jonas Rosling, Sylvian Nygårds och Anna-Lena Andersson
Bild på Jonas Rosling, Sylvian Nygårds och Anna-Lena Andersson som jobbar med föräldrastöd.

Att leva med en tonåring i familjen kan ofta innebära helt andra påfrestningar i en familj än då barnen är yngre. Familjeteamet erbjuder nu ett nytt föräldrastöd för alla föräldrar med tonåringar (13-19 år).

Innehållet utgår från forskning kring föräldraskap och barns utveckling samt FN:s barnkonvention.

För dig som lever med tonåring

Många föräldrar önskar att få stöd i hur man kan göra för att vara en så bra förälder som möjligt till sin tonåring. Du som förälder, bonusförälder eller annan vuxen av föräldrakaraktär som lever med minst en tonåring hemma kan anmäla dig till föräldrastödsprogrammet. Du kommer antingen att delta i en föräldragrupp som kallas ABC-tonår eller ett stöd online som kallas Föräldrawebben. I Föräldrawebben har alla deltagare gratis tillgång till ett material och kontakt via chatt med en föräldraguide från familjeteamet under några veckor. Syftet med både ABC-tonår och Föräldrawebben är att stärka relationen mellan förälder och tonåring och bidra till att tonåringen och övriga i familjen mår bra.

Forskningsstudie vid Karolinska institutet

Deltagarna ingår i en studie som Karolinska institutet genomför och forskarna drar lott om vilka som ska delta i ABC-tonår eller Föräldrawebben. Innan och efter studien kommer ni föräldrar svara på enkäter online vid tre tillfällen. Tonåringar till föräldrar som deltar i studien kommer också erbjudas att svara på enklare enkäter om de vill. Du som förälder ska ha tillgång till internet i din vardag, ni ska inte ha någon pågående utredning eller insats hos socialtjänsten, BUP (Barn och ungdomspsykiatrin), första linjens psykiatri på vårdcentralen, habiliteringen eller annan motsvarande verksamhet. Du som förälder får inte ha en hälsa eller språkkunskaper i svenska (tal och skrift) som hindrar dig att besvara enkäter, delta i grupper på Familjecentralen eller online

NYTT! 

Nu kan även du som inte kan ingå i studien möjlighet att vara med i gruppträffarna. Om du exempelvis har kontakt med socialtjänsten, BUP eller habiliteringen kan du nu anmäla dig direkt till familjeteamet genom att mejla familjeteamet@leksand.se eller ringa vår gemensamma telefon och lämna namn och nummer (kontaktuppgifter) så hör vi av oss.

Kostnadsfria gruppträffar på Familjecentralen (ej Föräldrawebben)

Vid varje tillfälle bjuds du på fika. Både programmet och fikat är gratis.

Träffar våren 2023 (ej Föräldrawebben):

  • Tid: 17.30 - 20.00
  • Datum: Onsdagar den 22/2, 8/3, 22/3 och 5/4
  • Plats: Öppna förskolans lokal på Familjecentralen Bönan, Parkgatan 10

Sidan uppdaterad: 2022-12-02