Låna böcker på distans, hemleverans till dig i riskgrupp

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Närbild av coronaviruset

Information angående verksamheten på Leksands kulturhus, Leksands bibliotek och Insjöns bibliotek samt information om hur vi hanterar coronaviruset hittar du på den här sidan. Den uppdateras när något nytt som gäller kulturhuset eller biblioteken inträffar.

Leksands kulturhus följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Du kan läsa mer om hur vi hanterar pandemin på kommunens informationssida:

Länk till sidan Coronaviruset, covid 19

Det här gäller för Leksands kulturhus/bibliotek och Insjöns bibliotek

Från och med tisdag 1/6 har biblioteken i Leksand och Insjön öppet igen. Vi fortsätter att hålla avstånd och stannar hemma vid symptom.

På Leksands bibliotek hämtas förbeställda böcker nu med hjälp av reservationsnumret som skickats ut via mail eller sms. Böckerna står bredvid automaten för självservice. För att låna i automaten behöver du en pinkod till ditt lånekort. Det är viktigt att du tar boken med ditt nummer annars går den inte att låna.

Biblioteken erbjuder fortfarande utlämning av förbeställda lån men man behöver då ringa eftersom ringklockan vid fönstret är borttagen.

Telefon- och utlämningstider

Leksands bibliotek
Länk för att kontakta Leksands bibliotek
Måndag-fredag klockan 10:00-13:00 och 14:00-17:00
Observera att lånedisken är obemannad 08:00-10:00 samt 13:00-14:00

Leksands kulturhus/museum
Länk för att kontakta museum och arkiv
Museet öppnar igen 16/6. Ring eller mejla för frågor om utlämning av arkivmaterial.

Insjöns bibliotek
Länk för att kontakta Insjöns bibliotek
Öppettider tisdag och torsdag 10:00-12:00 samt 14:00-19:00

Så här gör du

  • Du kan reservera och låna om via bibliotekskatalogen, e-post eller telefon. Länk till bibliotekskatalogen.
  • Med legitimation eller lånekort kan du hämta dina förbeställda lån i bokhyllan bredvid automaten för självservice. Ombud tar med låntagarens lånekort eller legitimation. Det behövs även en pinkod kopplat till lånekortet. 
  • Det går att återlämna böcker i en låda innanför entrén eller inne i biblioteket när biblioteket är öppet.
  • Är du äldre eller i en riskgrupp så finns möjligheten att ansluta sig till Boken kommer för hemleverans av böcker. Tjänsten erbjuds en gång i månaden och är kostnadsfri. Böckerna plockas ihop efter önskemål och lånetiden är sex veckor.
  • För dig som inte vill eller kan gå in på biblioteket finns möjligheten att hämta en färdig bokkasse bara du beställer i förväg och ringer när du väntar utanför. För att beställa kontaktar man biblioteket via telefon eller e-post, därefter plockar vi ihop en kasse med böcker du vill ha. Tänk på att nya och populära titlar ofta går ut snabbt så skicka gärna alternativ till dessa och berätta om du vill stå i kö

Ändrade rutiner och allmänna råd

Vår personal uppmanas att stanna hemma vid minsta symptom på förkylning. Det innebär eventuellt lägre bemanning i våra informationsdiskar och kan ge längre väntetid i telefon, på mejl, sociala medier eller när du hämtar dina beställda böcker. Vi är tacksamma för din förståelse kring detta.

Tänk på att du kan låna om, reservera och söka efter böcker i vår bibliotekskatalog hemifrån. För att logga in använder du ditt bibliotekskort och PIN-kod. Behöver du en ny PIN-kod kan du klicka på ”Glömt koden” på sidan. Då får du en ny kod skickad till den mejladress som du har registrerat dig med. Kod lämnas inte ut via telefon eller utan legitimation.

Sidan uppdaterad: 2021-06-18