Vigsel, gifta sig

Skriv ut

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Öppnar tisdag 08.00

måndag 8.00–12.00, 13.00–16.30
tisdag 8.00–12.00, 13.00–16.30
onsdag 8.00–12.00, 13.00–16.30
torsdag 8.00–12.00, 13.00–16.30
fredag 8.00–12.00, 13.00–15.00
lördag Stängt
söndag Stängt

Äktenskap ingås antingen genom en vigsel i ett trossamfund, exempelvis i Svenska kyrkan, eller genom en borgerlig vigsel. I Leksands kommun finns för närvarande elva borgerliga vigselförrättare.

Att gifta sig borgerligt är ett alternativ om man inte vill gifta sig i kyrkan. För att få gifta sig borgerligt krävs hindersprövning och intyg om vigsel som lämnas ut av Skatteverket. Två vittnen måste vara närvarande vid vigseln. Att gifta sig borgerligt är kostnadsfritt. Kontakta någon av nedanstående vigselförrättare för bokning av tid och datum för ceremonin.

Borgerliga vigselförrättare:

Telefon: 073-180 31 46

Telefon: 070-264 50 43

Brudgummen som bär sin blivande fru med nygipsat ben och bröllopssällskapet som klär sig i tomtedräkter. För vigselförrättaren Marie Folkesson är det en ynnest att får vara delaktig i så många olika vigslar.


Varför är du vigselförrättare?
- Jag fick en förfrågan om att bli vigselförrättare som jag först ställde mig tveksam till. Skulle jag passa? Jag frågade mig om jag skulle kunna tillföra värde och glädje till brudparet? Skulle det kännas rätt och viktigt för mig? Efter att jag följde med en av de mest erfarna vigselförrättarna under ett par vigselceremonier var jag fast! Jag sa ja till uppdraget med glädje och förväntan.


Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?
- Det är stort och glädjefullt att få vara delaktig i denna vigselceremoni av tro, hopp och kärlek. Det är intressant och fantastiskt att få träffa alla dessa brudpar som på sina olika vis väljer vigselns utseende och innehåll och där det är en ynnest att få vara med!
Vad är din viktigaste uppgift i rollen som vigselförrättare?

- Att vid mötet med det blivande brudparet och självfallet under vigselakten skapa lugn, förtroende och glädje. Att förhoppningsvis kunna bidra med positiva egenskaper som förstärker stundens känsla av högtid och märkvärdighet. Modernt uttryckt; att helt enkelt skapa ett stort mervärde, i synnerhet för brudparet men även för övriga gäster.

Berätta om ett roligt, annorlunda, vackert eller på annat sätt speciellt minne från någon av dina vigslar?
- Oj, svårt! Alla vigslar är just speciella och unika, men för att ta två exempel är det oförglömligt när brudgummen i somras kom bärandes på sin brud iförd vit brudklänning från Åkerblads i Tällberg ner till Siljans strand då den blivande bruden hade hunnit med att bryta benet! Sic! Eller vigseln där alla var i klädda tomtedräkt! Underbart!

Lena Forsell, borgerlig vigselförrättare i Leksands kommun

Telefon: 070-603 51 53

Att vara vigselförrättare är ett riktigt lyckouppdrag! Det bästa är att få dela glädjen med paret, deras familjer och vänner, tycker Lena Forssell.

Varför är du vigselförrättare?

-Det känns som ett riktigt hedersuppdrag, ett viktigt uppdrag. Att bidra till att ge en relation en bra start.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?

-Att dela glädjen med paret, med familjer, med vänner. Jag blir nästan alltid väldigt berörd. Det är ett riktigt lyckouppdrag.

Vad är din viktigaste uppgift i rollen som vigselförrättare?

-Att bidra till att göra stunden för deras vigsel till den viktiga, stora händelse det faktiskt är och att de för alltid kommer att minnas stunden som just det.

Berätta om ett roligt, annorlunda, vackert eller på annat sätt speciellt minne från någon av dina vigslar?

-Det är kanske vigslarna ute i naturen som är de mest minnesvärda, oavsett årstid. Vintervigslar i gnistrande snö med utsikt över Siljan, när paret kommer åkande med häst och släde, rimfrost och en värmande eld där det bjuds på varm dryck. Eller sommarvigslar i grönaste grönska, blommor överallt, blå berg i horisonten och Leksands brudmarsch med spelmän som ingångsmusik. Eller vigslar där bara de som ska vigas och vittnen är med. Det är stunder av närvaro i stunden.

Telefon: 070-772 73 38

Att få se lyckan i brudparets ögon är något väldigt speciellt! Det tycker Stefan Hilmersson som är en av kommunens vigselförrättare.

Varför är du vigselförrättare?

– Det är ett hedersuppdrag att få viga två personer som älskar varandra och som vill dela sitt liv med varandra.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?

– Att få se lyckan i brudparets ögon när de säger ja till varandra. Detta är bland det bästa som finns att få uppleva och deltaga i ett så stort och viktigt beslut i människors liv.

Vad är din viktigaste uppgift i rollen som vigselförrättare?

– Att allt blir korrekt och att se till att denna stora stund för brudparet och deras närmaste och gäster blir så högtidlig och minnesrik som möjligt.

Berätta om ett roligt, annorlunda, vackert eller på annat sätt speciellt minne från någon av dina vigslar?

– Brudparet kom ridande på varsin vacker häst till en blomsterportal med Mälaren i bakgrunden och massor av gäster. Bruden hade en vacker brudklänning, då är det ibland svårt att hålla känslorna i styr vid själva vigseln.

Telefon: 073-074 89 57

Telefon: 070-746 34 24

Telefon: 070-225 63 44, telefontid mellan 09.00-18.00

Telefon 073-940 88 28

Telefon: 070-654 09 85

Telefon: 070-592 66 25

Telefon: 070-495 44 42

Sidan uppdaterad: 2019-10-02