Separation, skilsmässa

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Familjerätten

Telefon: 0247 - 802 87

E-postadress:

Om du vill skiljas vänder du dig till tingsrätten. Du kan ansöka om skilsmässa på egen hand eller gemensamt med din maka eller make. Om ni har minderåriga barn tillsammans får ni vanligtvis sex månaders betänketid innan skilsmässan går igenom.

Här hittar du information samt nödvändiga blanketter för att ansöka om skilsmässa
Ansök gemensamt om skilsmässa - Sveriges Domstolar

Vårdnad och umgänge

Vid en separation är det viktigt för er som föräldrar att komma överens i vårdnads- och umgängesfrågor. Till exempel om var barnet ska bo, vem som ska ha vårdnaden och hur umgänget ska se ut.

Samarbetssamtal

Syftet med samarbetssamtal är att ni ska kunna samarbeta kring barnet och hitta bra lösningar för barnet, som ni båda kan acceptera. En familjerättssekreterare leder samtalet och ni måste båda vara villiga att delta.

Familjerådgivning

Familjerådgivningen (leksand.se) erbjuder hjälp och stöd till er som par eller familj, som vill få det bättre i er relation eller avsluta ert förhållande.

För dig som är barn

Hur det känns när dina föräldrar skiljer sig är olika. Du kan känna både oro, ilska, lättnad och sorg. Behöver du någon att prata med kan du kontakta ungdomsmottagningen  eller elevhälsan på din skola. Du kan också läsa mer på UMO:s webbplats.

 Ungdomsmottagningen 
UMO om föräldrar som ska skiljas

Sidan uppdaterad: 2022-02-10