Umgängesstöd

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Familjerätten

Telefon: 0247 - 802 87

E-postadress:

Pappa med dotter på öppna förskolan i Leksand

Vid separationer händer det att barn tappar kontakten med en av föräldrarna. Umgängesstödet är en möjlighet för dig som förälder att behålla eller återuppta kontakten med barnet i avvaktan på en mer varaktig lösning.

Umgängesstöd vänder sig till barn i alla åldrar och barnets behov är i centrum. Det är tingsrätten som beslutar om umgänge med ungängesstöd utifrån barnets behov. Stödet ska pågå under en begränsad tid.

Så här går träffarna till

Ni träffas på de tider som domstolen har bestämt. Inledningsvis i en lokal som socialtjänsten har att erbjuda. Här kan barn och föräldrar umgås, leka tillsammans och äta medhavd mat. Det kan vara flera barn och föräldrar samtidigt i lokalen.

Efter en tid kan träffarna ske utanför lokalen. Personalen kan då finnas med vid överlämningarna.

Personalen är ett stöd

Vi som jobbar här är socionomer och vi ska vara ett stöd för barn och föräldrar. Vi kan ge förslag och råd för att umgänget ska bli så bra som möjligt för barnen. Vi ser vad som händer och samtalar med er föräldrar om det. Vi skriver också yttranden till domstolen om hur umgänget fungerar.

Kontakten mellan föräldrarna

Det är bra om ni som föräldrar kan samarbeta med varandra kring umgänget. Ni behöver meddela varandra om någon av er eller barnet blir sjuka och inte kan komma. Ni kan också behöva ses vid inskolningen och vid överlämningar och när ni lämnar information till varandra om barnet.

Målet med umgängesstöd

Målet med umgängesstöd är att barn och förälder ska utveckla en trygg relation med varandra. Ett annat mål är att ni föräldrar ska samarbeta så bra så att umgänget kan fortsätta utan stöd av personal.

Sidan uppdaterad: 2022-02-10