Boendet på Lyckavägen

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Lyckavägens särskilda boende är ett nybyggt boende (öppnat dec 2021) med 72 lägenheter för personer med ökat vård och omsorgsbehov samt demenssjukdom.

Här finns åtta små avdelningar med nio lägenheter. Varje avdelning har ett eget vardagsrum och kök med matrum. Från vardagsrummet kommer du ut till en inglasad balkong. Runt huset finns flera möjligheter att vistas utomhus i olika trädgårdsmiljöer, att strosa runt i omgivningen, spela boule med mera. En rymlig trädgård med odlingslådor, pergola, grillplats och utegym kommer att anläggas under sommaren 2022. För den som är intresserad finns möjlighet att delta i trädgårdsarbete.

I byggnaden finns flera ytor för samvaro och aktiviteter. Bland annat Loungen och Caféet, två rymliga samlingsrum där vi samlas vid sportevenemang, kalas, och underhållning samt för gemensamma luncher och andra önskade aktiviteter. Även dessa ytor har stora inglasade uterum där vi kan sitta och njuta långt in på hösten. Utöver det finns ett litet bibliotek, en skönhetssalong och ett gym.

Lägenheterna består av ett rum, trinett med kyl och frysfack samt ett tillgänglighetsanpassat badrum med individuella lösningar. I lägenheten finns en höj- och sänkbar säng, i övrigt möblerar hyresgästen själv med egen inredning.

Aktiviteter på Lyckavägen

Vi har ett hälsofrämjande synsätt vilket innebär att de boende ska få göra så mycket som de själva kan och orkar.

Vardagsbestyr som att klä på och kamma sig, att damma i sin lägenhet eller att delta vid bakning och trädgårdsarbete, är aktiviteter vi uppmuntrar till att göra själv eller tillsammans med personal.

Det arrangeras såväl gemensamma som individuella aktiviteter. Populära inslag är musik, sällskapsspel, quiz, sportevenemang på TV, litteratur och högläsning. Ibland kommer en musiker som spelar och sjunger tillsammans med de boende.

Andra aktiviteter är gruppgymnastik och promenader samt träning i vårt gym.

Mat och dryck

De boende väljer själva om de vill äta tillsammans i avdelningens matsal eller i den egna lägenheten eller i caféet.

Måltiderna ska vara trivsamma stunder att se fram emot, därför uppmärksammas de lite extra vid helgdagar samt högtider då vi bjuder in till midsommarfirande, höstfest, jullunch, firar bemärkelsedagar etcetera.

Dagens måltidsordning består av en frukostbuffé och fortsätter med flera mellanmål och fikastunder, lunch och dessert, middag och kvällsmål. Kaffebrödet bakar vi oftast själva.

Vid fint väder dukar vi upp på balkonger och uteplatser. De boende väljer om de vill äta i sin lägenhet, i avdelningens matsal eller i Caféet. Den som vill kan själv köpa alkoholhaltiga drycker och ha på boendet. Anhöriga är välkomna att äta i matsalen mot en avgift.

Vi har ett kostråd tillsammans med kommunens kostenhet där vi diskuterar måltiderna

Omsorg

I omsorgen ingår städ, tvätt och lakan.

Vård

Läkaren besöker oss en gång i veckan och kan då vid behov även träffa de boende i sina lägenheter. Sjuksköterskor finns på plats dagtid vardagar, övrig tid finns en joursjuksköterska tillgänglig. Kommunens demenssjuksköterska träffar oss vid behov.

Fysioterapeut och arbetsterapeut kommer till oss en gång per veckan eller vid behov. Fysioterapeuten tar fram individuella träningsprogram och arbetsterapeuten utprovar individuella hjälpmedel

Tilläggstjänster

Frisör och fotvårdare kommer regelbundet och utför behandlingar i vår lilla skönhetssalong. Tandsköterska kommer till boendet en gång per år.

Personal

På Lyckavägen finns utbildad omvårdnadspersonal samt sjuksköterska dygnet runt. Rehabiliteringspersonal och demenssköterska finns tillgängliga vid behov.

Sidan uppdaterad: 2023-05-24