Boendet på Björkbacken

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Björkbacken ligger i byn Siljansnäs utanför Leksand. Här finner du en god gemenskap som är typisk för mindre byar. Vi erbjuder boende för dig som inte längre kan bo kvar hemma på grund av ett större omsorgsbehov.

Du hittar Björkbacken i ett lugnt område mitt i byn där du har nära till kyrkan, affärer och en skola. Runt boendet finns det trevliga promenadstråk som är asfalterade vilket gör det lätt för äldre att ta sig runt. Det finns en parkering precis utanför som kan användas av anhöriga som kommer på besök.

Personalen på Björkbacken arbetar utifrån dina individuella behov och resurser. Målet för oss är att göra din vardag meningsfull och innehållsrik.

I anslutning till Björkbacken finns 15 hyreslägenheter , där du bor mer självständigt och ibland med hjälp av hemtjänst.

Lägenheterna på Björkbacken består av ett rum på mellan 26 och 33 kvadratmeter. De finns ett trinettkök och ett stort handikappanpassat badrum. Lägenheterna har utsikt över antingen trädgården eller kyrkan. Du möblerar lägenheten själv med dina egna möbler efter tycke och smak. Vi rekommenderar att du skaffar en egen hemförsäkring.

Vi har en stor gemensam sal där vi träffas för att umgås och hitta på olika aktiviteter tillsammans.  Utöver det finns en restaurang samt en träningslokal där vi tränar både gruppvis och individuellt.

Vi har två uteplatser som du lätt tar dig till, en där vi har morgonsol och en där vi har kvällssol. Båda ligger under tak så du kan bestämma om du vill sitta i solen eller i skuggan.

Aktiviteter på Björkbacken

På Björkbacken arrangeras såväl gemensamma som individuella aktiviteter för de boende.

Varje dag förutom söndagar arrangerar vi någon typ av aktivitet och underhållning. Exempel på aktiviteter kan vara bingo, frågesport, besök av spelmän, fredagscafé, läshörna, sittgymnastik, grillkvällar och varje lördag kommer kyrkan och håller andakt. Vissa dagar kommer även vårdhunden Neo och hälsar på med roliga aktiviteter där alla som vill får delta.

Personalen avsätter tid för individuella aktiviteter med varje boende. Då utgår vi från deras individuella behov och önskemål om aktivitet. Till exempel promenad, fika, spela kort eller lyssna på musik.

På Björkbacken uppmärksammar vi allas födelsedagar genom att anordna en trevlig stund med blommor och fika. Självklart tar vi även fram den lilla flaggan på bordet.

Mat och dryck

All mat som serveras på boendet tillagas i Björkbackens eget tillagningskök.

Köket lagar även maten till den närliggande skolan. Närheten till köket gör att speciella önskemål oftast går att tillgodose.

Du väljer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen på Björkbacken eller i din lägenhet. Dina anhöriga är alltid välkomna att äta (mot en avgift) tillsammans med dig i lägenheten, meddela personalen om det några timmar innan.

Vi har en nära dialog med köket om vilken mat som lagas. Ibland anordnar vi grillkvällar och beställer exempelvis hamburgare och korv som vi sedan grillar på våra uteplatser. Vid högtider serveras måltider som påsklunch och julbuffé, och då brukar vi även bjuda in dina anhöriga.

Omsorg och vård

På Björkbacken jobbar vi enligt Leksands kommuns omsorg- och värdighetsgaranti. Personalen har som uppgift att se till att du får den omvårdnad och service som du har behov av. I omvårdnaden ingår städning av din lägenhet varje vecka. Sängkläder tillhandahålls av oss. Vi sköter tvätt av dina kläder och beställer de hygienartiklar som du behöver.  

Du har tillgång till utbildad omvårdnadspersonal och sjuksköterska dygnet runt. Ordinarie omvårdnadspersonal är utbildade undersköterskor. På dagarna har vi en egen sjuksköterska hos oss, resten av tiden har vi tillgång till joursjuksköterska. En gång i veckan kommer en läkare på besök.

Tandläkare kommer till boendet en gång om året och utför enklare undersökningar.

Ett rehabteam som består av arbetsterapeuter och fysioterapeuter besöker oss varje vecka. 

Tilläggstjänster

Både frisör och fotvård finns i huset. Du bokar tid genom att skriva upp dig på deras bokningslista.

Sidan uppdaterad: 2022-04-29