Boendet på Edshultsgården

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Här på Edshultsgården är vårt arbetssätt och boendets inredning anpassat efter de särskilda behov som följer med en demenssjukdom.

Vi arbetar med levnadsberättelser vilket innebär att närstående skriver ner viktiga saker om de boendes liv innan sjukdomen. Det kan handla om intressen, familj, yrken och händelser. På så sätt kan vi hitta på saker som de boende gillar att göra och prata om ämnen som intresserar dem.

Individuella genomförandeplaner upprättas så att vi kan arbeta med personcentrerad vård. Vi arbetar även med olika kvalitetsregister, bland annat Senior Alert och BPSD-registret så att vi kan säkerställa en god och säker vård för våra boende på Edshultsgården.

Vid huset finns en trädgård som är inhägnad så att våra boende tryggt kan röra sig i trädgården. Vi spenderar tid i trädgården och när vädret tillåter kan vi äta lunch utomhus. Vi odlar också tillsammans med våra boende och i växthuset kan odlingssäsongen förlängas. Det finns även promenadstråk runt huset och gångväg in till centrum.

Vårt mål är att göra vardagen meningsfull och innehållsrik för våra boende.

På Edshultsgården finns 66 lägenheter fördelat på nio avdelningar. Lägenheterna på ca 30 kvadratmeder består av ett rum, ett pentry med kyl och en liten frys och ett handikappanpassat badrum. Lägenheterna är omöblerade men vi tillhandahåller en höj- och sänkbar säng samt sänglinne och handdukar.

På varje avdelning finns ett dagrum med TV och en matsal där vi dukar upp inför alla måltider. Det finns en större samlingssal där vi träffas för olika aktiviteter. I huset ligger också en restaurang dit våra boende kan gå och äta med sina närstående.

Aktiviteter på Edshultsgården

På Edshultsgården arrangeras såväl gemensamma som individuella aktiviteter för de boende.

Vi erbjuder olika typer av underhållning och aktiviteter varje vecka, både gemensamma och individuella. Exempel på aktiviteter kan vara musikunderhållning, bingo, att kyrkan håller andakt, pizzakvällar, café, trädgårdsarbete och filmkvällar. Vid önskemål beställer vi boklådor från det stora biblioteket i Leksand. Det kan vara allt från bildböcker till klassiker beroende på intresse.

Vi avsätter tid för individuella aktiviteter med varje boende. Då utgår vi från den boendes individuella behov och önskemål om aktivitet. Exempel på aktiviteter kan vara fika, promenad eller högläsning.

Vi firar högtider som jul, Lucia, påsk och midsommar.

Mat och dryck

All mat som serveras på boendet tillagas i Edshultsgårdens egna kök.

Edshultsgården har ett eget kök och kockar som lagar all mat. Varje dag serveras en maträtt som är anpassad efter de boendes behov. Om den boende behöver någon form av specialkost kan köket ordna det. Vid jul och påsk serveras traditionsenlig mat.

Vård och omsorg

På Edshultsgården jobbar vi enligt Leksands kommuns omsorg- och värdighetsgaranti.
Du som boende har tillgång till utbildad omvårdnadspersonal dygnet om. Städning av lägenhet och tvätt av kläder ingår.

Under dagtid har vi två till tre sjuksköterskor hos oss. Resterande del av tiden har vi tillgång till joursjuksköterska. Ett rehabteam som består av arbetsterapeut och fysioterapeuter besöker oss några gånger i veckan.  En gång i veckan kommer en läkare från vårdcentralen och går rond. Resten av tiden har vi tillgång till jourläkare.

Omvårdsplanering

Vi har regelbundna teammöten. Då träffas vårt rehabteam, sjuksköterska, enhetschef och undersköterskor för att gå igenom alla våra boendes behov och diskutera om det krävs förändringar eller ytterligare insatser i deras omvårdnad. Vi utgår ifrån den individuella genomförandeplanen samt kvalitetsregistren Senior Alert och BPSD.

Tilläggstjänster

Folktandvården kommer till oss en gång om året och utför en enklare undersökning. Vi har en salong i huset dit det kommer en frisör. Fotvården kommer med jämna mellanrum och gör hembesök. Personalen hjälper dig att boka om du så önskar.

Inför varje måltid dukar vi upp i matsalarna som finns på varje avdelning. Den boende kan välja mellan att äta i den gemensamma matsalen eller i lägenheten. Våra boende kan också besöka restaurangen som vi delar med den närliggande skolan. I restaurangen kan våra boende även äta tillsammans med sina närstående.

Ibland bakar vi eget fikabröd ute på avdelningarna. Under sommarhalvåret tar vi tillvara de olika bär som vi odlar i vår trädgård och gör något gott av. Vid speciella tillfällen erbjuder vi alkohol till ett självkostnadspris.

Personal

Du som boende har tillgång till utbildad omvårdnadspersonal och sjuksköterska dygnet om.

På Edshultsgården jobbar närmare hundra medarbetare. Under dagtid arbetar två till tre personer per avdelning, samt två personer under kvällstid. Under natten arbetar tre personer på hela nedre plan samt två personer per plan på de övre planen.

Vi har tillgång till kommunens demenssjuksköterska och all tillsvidareanställd personal har påbyggnadsutbildning inom demens, som till exempel Demens ABC +, Nollvision samt BPSD (beteendemässiga och psykiska symptom vid demenssjukdom).

Sidan uppdaterad: 2023-05-24