Boendet på Solhem

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Solhem ligger i ett lugnt villaområde och i närområdet hittar du trevliga strövområden. I närheten finns också kyrkan, en livsmedelsbutik, folktandvården och köpcentrumet Hjultorget.

När du flyttar till Solhem vill vi att du ska se det som ditt nya hem. Här finns möjligheter till ett aktivt och innehållsrikt liv med tillgång till omsorg och trygghet dygnet runt. Solhem är ett äldreboende som vänder sig till dig som inte längre kan bo kvar hemma på grund av ett större omsorgsbehov.

Solhem består av en byggnad med två flyglar. Byggnaden är i ett plan vilket gör det lättillgängligt för äldre. Även utomhusmiljöerna är anpassade för att du lätt ska kunna röra dig där. Vi har flera utomhusplatser där vi spenderar mycket tid under våren, sommaren och hösten. När vädret tillåter dukar vi upp ute och äter våra måltider där. Under sommaren flyttar vi även ut många av våra aktiviteter så vi kan njuta av det vackra vädret.

På Solhem finns det 32 lägenheter bestående av ettor på 25 till 28 kvadratmeter. I lägenheterna finns en kokvrå med ett kylskåp, kokplatta och några köksskåp. Du har även ett stort och fräscht duschutrymme med toalett. Lägenheten är din egen och du möblerar den med dina möbler. När du flyttar in finns en säng med tillhörande sängbord.

Solhem består av en byggnad med två flyglar. I varje flygel finns ett TV-rum och matsal. Det finns även flera gemensamhetsutrymmen, bland annat den trevliga salongen som är inredd med äldre möbler. Sedan en tid tillbaka har Solhem även en ny gemensam matsal där du kan välja att inta dina måltider.

Aktiviteter på Solhem

På Solhem arrangeras såväl gemensamma som individuella aktiviteter för de boende.

Olika typer av underhållning och aktiviteter erbjuds i stort sett varje vecka. Varannan vecka kommer kyrkan på besök och anordnar ”Café på Solhem” med underhållning. Andra aktiviteter är bland annat musikunderhållning, bokcirklar, sittgympa, modevisning med klädförsäljning och SPA. Vi har även en terapihund som arbetar hos oss en gång per vecka och huskatten Skrållan har till allas glädje flyttat in på Solhem.

På Solhem har vi ett eget gym där du har möjlighet att träna styrka, balans och motion i form av cykling. Träning i gymmet kan ordineras av vårt rehabteam som lägger upp ett program till dig. Personalen har avsatt tid för att hjälpa dig med din träning.

Mat och dryck

Maten som serveras på Solhem lagas i det egna köket. Du väljer själv om du vill äta tillsammans med alla andra i matsalen eller i din egen lägenhet.

På Solhem serverar vi numera tätare måltider under dagen, vilket gör det möjligt för dig att äta oftare och på de tider som passar just dig. Genom att äta oftare så ökar förutsättningarna för dig att få i dig den mat och näring som du behöver.

Måltidsordningen på Solhem innebär att du erbjuds morgonfika på sängkanten, frukost och därefter ett kraftigare så kallad 11-fika. Lunchen, som serveras av kocken i den gemensamma matsalen klockan 14.00, består av en aptitretare, varmrätt och dessert. Klockan 18.00 serveras middag och senare på kvällen finns tillgång till kvällsfika den tid som passar dig. 

Varje år bjuder vi in anhöriga på vår- och jullunch och till midsommarfirande. Vi anordnar även kräft- och surströmmingsskiva på sensommaren och det händer att vi har grillkvällar när vädret bjuder.

Vi har ingen speciell alkoholpolicy. Då lägenheten är ditt eget hem gör du som du själv önskar.

Omsorg och vård 

Vi har regelbundna möten då vårt rehabteam, sjuksköterska, enhetschef och undersköterskor träffas för att gå igenom alla våra boendes behov och diskutera om det krävs förändringar eller ytterligare insatser i deras omvårdnad.

All personal som jobbar hos oss har minst en undersköterskeutbildning. Solhem är bemannat med omvårdnadspersonal dygnet runt. 

På dagarna har vi en egen sjuksköterska hos oss, resten av tiden har vi tillgång till joursjuksköterska. Vi har tillgång till en demenssjuksköterska och Silviasyster, som har en specialutbildning inom demenssjukdomar. Läkare från vårdcentralen besöker oss en gång i veckan.

Rehabilitering

Ett rehabteam som består av arbetsterapeut och fysioterapeuter (sjukgymnast) besöker oss några gånger i veckan. 

Tilläggstjänster

I huset finns både frisör och fotvård. Om du behöver gå till tandläkare ligger Folktandvården precis intill Solhem.

Sidan uppdaterad: 2022-04-22