Vigsel, gifta sig

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

En ring sätts på brudens finger vid en vigsel

Äktenskap ingås antingen genom en vigsel i ett trossamfund, exempelvis i Svenska kyrkan, eller genom en borgerlig vigsel. I Leksands kommun finns för närvarande sex borgerliga vigselförrättare.

Att gifta sig borgerligt är ett alternativ om man inte vill gifta sig i kyrkan. För att få gifta sig borgerligt krävs hindersprövning och intyg om vigsel som lämnas ut av Skatteverket. Två vittnen måste vara närvarande vid vigseln. Att gifta sig borgerligt är kostnadsfritt. Kontakta någon av nedanstående vigselförrättare för bokning av tid och datum för ceremonin.

Borgerliga vigselförrättare:

vigselförrättare

0731-803146

Varför är du vigselförrättare?

Frågan kom och jag var inte sen med att svara JA! 

Det är ett otroligt ärofyllt uppdrag att få vara med när två människor knyter sina band. Att uppleva den glädje och lycka som finns denna speciella dag är helt fantastiskt. Ett uppdrag jag är tacksam över att få ha!

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?

Det är en otrolig lycka att få vara vigselförrättare. Att bidra till att denna dag blir ett minne för livet och att se glädjen i brudparet och se deras kärlek till varandra är fantastiskt. Förväntningarna inför och under den stora dagen. 

Vad är din viktigaste uppgift i rollen som vigselförrättare?

Min roll som vigselförrättare är att vara lyhörd inför brudparets önskningar. Att de ska få vigseln som de vill ha den. Kort eller lång version, dikter, verser, sånger eller i enkelhet.  

En vigsel är unik och ska genomsyras av vilka brudparet är. Jag är noggrann med att brudparet godkänner allt som jag kommer att säga så ett möte innan vigseln är att föredra. Efter eventuellt möte skriver jag ett litet manus för genomläsning och godkännande. Brudparet ska känna lugn och trygghet när de står framför mig. 

Berätta om ett roligt, annorlunda, vackert eller på annat sätt speciellt minne från  någon av dina vigslar.

Som sagt, alla vigslar är unika. Tårarna finns där bakom ögonlocken oavsett om det är hemma i vardagsrummet inför några vittnen, ute på en äng, i regn , i sol , i hemlighet och inför förvånade gäster som inte förstår vad som sker,  eller om det är ett stort cirkusbröllop. Det är ett ord som lyser starkast denna dag och det är …..KÄRLEK!

Kulturskolans danskompani medverkade under en borgerlig vigsel, september 2019. Tema cirkus vintage.

Från en vigsel september 2019. Med mig var dansarna i Kulturskolans danskompani. 

 

 Marie Folkesson.png

Telefon: 070-264 50 43

Brudgummen som bär sin blivande fru med nygipsat ben och bröllopssällskapet som klär sig i tomtedräkter. För vigselförrättaren Marie Folkesson är det en ynnest att får vara delaktig i så många olika vigslar.


Varför är du vigselförrättare?
- Jag fick en förfrågan om att bli vigselförrättare som jag först ställde mig tveksam till. Skulle jag passa? Jag frågade mig om jag skulle kunna tillföra värde och glädje till brudparet? Skulle det kännas rätt och viktigt för mig? Efter att jag följde med en av de mest erfarna vigselförrättarna under ett par vigselceremonier var jag fast! Jag sa ja till uppdraget med glädje och förväntan.


Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?
- Det är stort och glädjefullt att få vara delaktig i denna vigselceremoni av tro, hopp och kärlek. Det är intressant och fantastiskt att få träffa alla dessa brudpar som på sina olika vis väljer vigselns utseende och innehåll och där det är en ynnest att få vara med!
Vad är din viktigaste uppgift i rollen som vigselförrättare?

- Att vid mötet med det blivande brudparet och självfallet under vigselakten skapa lugn, förtroende och glädje. Att förhoppningsvis kunna bidra med positiva egenskaper som förstärker stundens känsla av högtid och märkvärdighet. Modernt uttryckt; att helt enkelt skapa ett stort mervärde, i synnerhet för brudparet men även för övriga gäster.

Berätta om ett roligt, annorlunda, vackert eller på annat sätt speciellt minne från någon av dina vigslar?
- Oj, svårt! Alla vigslar är just speciella och unika, men för att ta två exempel är det oförglömligt när brudgummen i somras kom bärandes på sin brud iförd vit brudklänning från Åkerblads i Tällberg ner till Siljans strand då den blivande bruden hade hunnit med att bryta benet! Sic! Eller vigseln där alla var i klädda tomtedräkt! Underbart!

Lena Forsell, borgerlig vigselförrättare i Leksands kommun

Telefon: 070-603 51 53

Att vara vigselförrättare är ett riktigt lyckouppdrag! Det bästa är att få dela glädjen med paret, deras familjer och vänner, tycker Lena Forssell.

Varför är du vigselförrättare?

-Det känns som ett riktigt hedersuppdrag, ett viktigt uppdrag. Att bidra till att ge en relation en bra start.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?

-Att dela glädjen med paret, med familjer, med vänner. Jag blir nästan alltid väldigt berörd. Det är ett riktigt lyckouppdrag.

Vad är din viktigaste uppgift i rollen som vigselförrättare?

-Att bidra till att göra stunden för deras vigsel till den viktiga, stora händelse det faktiskt är och att de för alltid kommer att minnas stunden som just det.

Berätta om ett roligt, annorlunda, vackert eller på annat sätt speciellt minne från någon av dina vigslar?

-Det är kanske vigslarna ute i naturen som är de mest minnesvärda, oavsett årstid. Vintervigslar i gnistrande snö med utsikt över Siljan, när paret kommer åkande med häst och släde, rimfrost och en värmande eld där det bjuds på varm dryck. Eller sommarvigslar i grönaste grönska, blommor överallt, blå berg i horisonten och Leksands brudmarsch med spelmän som ingångsmusik. Eller vigslar där bara de som ska vigas och vittnen är med. Det är stunder av närvaro i stunden.

Telefon: 070-746 34 24

Varför är du vigselförrättare?

- Jag fick den ärofyllda förfrågan om jag ville bli vigselförrättare. Jag blev otroligt smickrad och efter lite betänketid tackade jag ja och det är jag otroligt glad och tacksam för.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?

- Att få fira kärleken! Se och känna glädje och kärlek. Att beröras av parets lyckligaste dag. Kan man ha ett bättre uppdrag?

Vad är din viktigaste uppgift i rollen som vigselförrättare?

- Att brudparet får det precis så som de vill ha det. Från den lilla vigseln där brudparet förklarar sin kärlek för varandra med inlånande vittnen, till det stora där brudparet delar dagen med släkt och vänner.

Berätta om ett roligt, annorlunda, vackert eller på annat sätt speciellt minne från någon av dina vigslar?

Svårt att välja, men den färgsprakande kärleksfesten vid Tällbergs strand i Mexicotema med färgglada tygband lindade runt björkarna mycket levande musik och en TexMex vagn som serverade bröllopsmiddagen. Eller den hemliga vigseln där ingen utav gästerna vet utan tror de ska fira en födelsedag. Överraskningen blir ju såklart en extra krydda. Gemensamt är att brudparen får det precis så som de vill ha det och firar sin kärlek till varandra och det berör alltid.

 

 

Bild mikael Lodén.jpeg

Telefon: 070-225 63 44, telefontid mellan 09.00-18.00

Cecilia Åhlberg bild 2.jpg

Telefon: 070-495 44 42

Varför är du vigselförrättare?

Det är en ära att få vara vigselförrättare, ett ansvarsfullt uppdrag som ger mycket glädje och värme.

Vad är det bästa med att vara vigselförrättare?

Att få dela glädjen och värmen som finns i samband med en vigsel. 

Vad är din viktigaste uppgift i rollen som vigselförrättare?

Att bidra till att paret får en minnesvärd stund som de kan bära med sig och se tillbaka på med glädje i sin gemensamma resa i livet. 

Berätta om ett roligt, annorlunda, vackert eller på annat sätt speciellt minne från någon av dina vigslar

Alla vigslar har sin egen charm och tjusning. 

 

Sidan uppdaterad: 2023-05-09