Bli företagsfadder under ett skolår!

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Näringslivsutvecklare

Brita Klingberg

Telefon: 0247-800 29

E-postadress:

Besöksadress: Torget 5, 79327 Leksand

Lärare

Anneli Morberg

Telefon: 0247-804 39

E-postadress:

Besöksadress: Rättviksvägen 29, 79331 Leksand

Klass 2 Gärde Skola

Anmäl dig som företagsfadder

Välj ett eller flera teman

Så behandlar vi dina personuppgifter

Enligt dataskyddsförordningen (GDPR) har du rätt att få ett registerutdrag, få information om behandling av dina uppgifter, radera eller rätta uppgifter, ta med dig dina uppgifter, klaga till datainspektionen eller begära att behandlingen upphör genom att kontakta kommunens dataskyddsombud (kommun@leksand.se).

Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Möt en skolklass under en lektion via Teams och gör en viktig insats för barnen, din bransch, för skolan och Leksands kommun. Som företagsfadder inspirerar du en nyfiken skolklass med ditt yrke och de möjligheter som finns till arbete och karriär i vår kommun!

Gör en viktig insats för barn och ungdomar!

Företagsfadder är en digital samverkansmodell för att göra det möjligt för skolelever att få kontakt med näringslivet och lära av dig som är yrkesverksam när vi inte kan mötas fysiskt.

Som företagsfadder får du träffa en skolklass under lektionstid via Microsoft Teams. Du berättar om ditt yrkesval och vägen dit. På så sätt bidrar du till att våra elever får viktiga insikter om arbetslivet och varför skolan är viktig. Med din berättelse får du och ditt företag möjligheten att inspirera till de val och vägar som leder eleverna till jobb efter skoltiden.


 

Så här går det till

  • Som företagsfadder blir du resurs för lärare inom grundskolan och gymnasiet under ett skolår. 
  • Ett fadder-tillfälle sker under lektionstid, cirka 45 minuter, där du träffar lärare och elever med webbkamera via Microsoft Teams från din arbetsplats.
  • Du kan förvänta dig 1-3 kontakter under ett skolår.
  • Efter att du anmält ditt intresse blir du kontaktad av en lärare.
  • Varje år förnyas ditt engagemang.

Innehållet i din berättelse och presentation sker i samråd med lärare i god tid innan. Ett förberedande material finns här på sidan. Det finns tre olika teman för dig som företagsfadder med olika inriktning. Du kan anmäla dig och ditt företag till ett eller flera teman. 

 

IMG_3374-550.jpg

Inspirera med dina arbetslivserfarenheter

Ett av många viktiga syften med att vara företagsfadder är att bidra med arbetslivserfarenheter och ge eleverna förståelse för det arbetsliv som skolan förbereder dem på.

Genom att berätta om hur du hur du har fått jobb och vilken företagskultur som finns på din arbetsplats bidrar du till insikter om grundläggande färdigheter som krävs för att bli anställningsbar och med trygghet växa in i en yrkesroll.

Med din berättelse får du möjligheten att inspirera barn och ungdomar till deras val och vägar inför framtiden.

 

Gymnasiet_personal-550.jpg

Skapa intresse för sommarjobb


Våra barn och ungdomar är framtidens kollegor. Som företagsfadder har du ett utmärkt läge att marknadsföra den karriär och arbetsliv som Leksands kommun erbjuder. Sommarjobb och extrajobb är viktiga insteg, ta tillfället och lyft möjligheterna som finns hos ditt företag.   

 

IMG_0029 LD-550.jpg

Välj tema som företagsfadder   

Det finns tre olika teman för dig som företagsfadder som ger lärarna närmare vetskap om vad just du kan berätta om. Anmäl dig och ditt företag till ett eller flera teman. 

Träffa en språkklass och berätta om din språkresa”, hur du har lärt dig språket och hur du använder det i din arbetsvardag idag.

Syftet är att eleverna ska få insikt om vilka fördelar språkkunskaper ger i arbetslivet. Med din berättelse inspirerar och motiverar du elever att lära sig språk i åldrar där vi människor har som lättast att lära oss språk. 

Idag väljer inte skolelever moderna språk i samma utsträckning och det finns även en utmaning att motivera till fortsatta studier. Vi tror att du med din erfarenhet kan bidra till att eleverna får insikt till språkets fördelar på jobbet i kontakten med arbetsgivare och kunder.

 

Vi söker dig som är verksam i ditt arbete på engelska, franska, spanska, tyska, arabiska eller japanska!

Träffa en skolklass och berätta om vägen till det yrke du har idag. Syftet är att ge eleverna insikter om arbetslivet och de förutsättningar som ditt yrke kräver. Med din berättelse har du möjlighet att inspirera eleverna till val och drömmar om utbildning och arbete. 

Vi söker dig som är yrkesverksam på ett företag i Leksands kommun eller utgår från Leksand i ditt arbete. 

Träffa en skoklass och berätta om företaget du arbetar för och vilka yrkesroller som finns hos r.  

Med temat inspirerar du med både egna erfarenheter av arbetslivet och ger en presentation av företaget om vilka tjänster och roller som finns hos er

Syftet med temat är att ge elever kunskap om företag och karriärsmöjligheter i Leksands kommun.

Tillfälle att marknadsföra företaget och sommarjobb! 

Våra barn och ungdomar är framtidens kollegor. Som företagsfadder har du ett utmärkt läge att marknadsföra den karriär och arbetsliv som Leksands kommun erbjuder. Sommarjobb och extrajobb är viktiga insteg, ta tillfället och lyft möjligheterna som finns hos er. 

 

"Hur ska jag lägga upp min presentation?"

Innan tillfället du träffar klassen har du en kontakt med läraren. Tillsammans kommer ni överens om upplägg och förväntningar inför stunden.

För att underlätta din förberedelse har vi tagit fram ett enkelt presentationsupplägg och några figurer för dig att följa.

 

Har du frågor?

Kontakta Anneli Morberg, SSA-samordnare eller Brita Klingberg, näringslivsutvecklare. Kontaktuppgifter hittar du längst upp.

Sidan uppdaterad: 2021-09-02