Prövning

Skriv ut

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik

Telefon: 0247-806 68

E-postadress:

Besöksadress: Fiskgatan 7

Postadress: 79380 Leksand


Administrationens öppettider:

Öppnar måndag 08.00

Öppettider

måndag 8.00–15.30
tisdag 8.00–15.30
onsdag 8.00–15.30
torsdag 8.00–15.30
fredag 8.00–14.00
lördag Stängt
söndag Stängt

Kvalificerad handläggare

Christina Nilsson

Telefon: 0247-806 68

E-postadress:

Besöksadress: Fiskgatan 7, 79331 Leksand

 

 

 

 

Du har rätt att göra en prövning avgiftsfritt om du har betyget F i en kurs. Du kan också göra en prövning om du saknar ett betyg eller vill ha ett högre, då kostar prövningen 500 kronor per kurs och faktureras när din prövning är bokad.

OBS! På grund av rådande situation med coronaviruset är våra prövningstillfällen tills vidare endast tillgängliga för personer folkbokförda i kommunerna Leksand, Rättvik eller Gagnef.

Begränsat antal platser.

Har du tidigare läst en kurs och fått betyg F så har du möjlighet att göra en prövning för att få ett godkänt betyg. En sådan prövning är gratis om du är folkbokförd i någon av våra kommuner Leksand eller Rättvik.

Saknar du ett betyg eller vill du ha ett högre? Då kan du också göra en prövning. Den prövningen kostar 500 kronor. Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik skickar fakturan när prövningen är bokad.

Prövning av en språkkurs är uppdelad på två tillfällen. Den skriftliga delen genomförs på Leksands folkhögskola. Den muntliga delen är en examination som du själv bokar tid för i lärplattformen Novo, efter att du har genomfört den skriftliga delen. Hermods mejlar inloggningsuppgifter till Novo till den e-postadress som du angivit i din ansökan.

Frågor om kurser ställs till Hermods studerandeservice.

Kontakt: Hermods

Prövningarna genomförs i samarbete med Leksands folkhögskola på Siljegårdsvägen 21 och görs i deras lokaler med start kl 9.00.

Prövningen sker på Leksands folkhögskola

Prövningstillfällen 2020

OBS! Våra prövningstillfällen gäller endast för personer folkbokförda i Leksand, Rättvik och Gagnef.

Begränsat antal platser.

 

  • 28 augusti
  • 18 september
  • 16 oktober
  • 13 november
  • 11 december

Så här gör du

Välj det prövningsdatum som passar dig. Skicka in din ansökan tillsammans med tidigare betyg till Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik minst två veckor innan du vill göra prövningen.

Har du pågående studier hos oss behöver du inte skicka in betyg en gång till. Du får ett mejl av oss där vi bekräftar att vi tagit emot din ansökan och att du är bokad för prövning.

När din prövning är bokad skickar du ett mail till Leksands folkhögskola och bekräftar att du kommer: Distansstudier, Leksands folkhögskola

Du måste anmäla förhinder till Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik senast dagen innan (dagtid) annars debiteras du 500 kronor, oavsett om din prövning annars skulle ha varit gratis.

Vem kan göra en prövning?

De allra flesta som väljer att göra en prövning har läst kursen förut och fått ett F, vilket innebär att man inte har blivit godkänd på kursen. Då har man rätt att göra en prövning på kursen, för att försöka få minst ett E, det vill säga ett godkänt betyg. Tillhör du denna grupp av elever behöver du inte betala någonting för att göra en prövning.

Om du har läst kursen tidigare och fått ett godkänt betyg har du möjlighet att försöka höja ditt betyg genom att göra en så kallad konkurrenskomplettering. Du får då betala 500 kronor för varje kurs du gör en prövning i. Detta gäller även om du inte skulle höja ditt betyg vid prövningstillfället.

Har du inte läst kursen tidigare, utan väljer att göra en prövning direkt, får du också betala 500 kronor för varje kurs du gör en prövning i.

Vad innehåller en prövning?

När du gör en prövning så testas dina kunskaper på hela kursen. Du ska alltså kunna visa kunskaper på minst nivå E inom samtliga områden som kursen innehåller – i kursplanen kallas dessa områden för kursens centrala innehåll.

Du hittar kursplanerna för samtliga kurser på gymnasial nivå på Skolverkets hemsida

Där hittar du också betygskraven för alla kurser. Betygskraven talar om vad som krävs för de betygsnivåer (A-F) som finns. Vid prövningstillfället bedöms dina kunskaper mot samtliga betygsnivåer.

Får jag någon studiehandledning eller särskild hjälp inför en prövning?

Nej, du får ingen särskild hjälp eller studiehandledning inför en prövning. Du kan inte räkna med att prövningen kommer att omfatta särskilda delar av kursens centrala innehåll utan det är samtliga delar som gäller.

När du väljer att göra en prövning ska du känna dig säker på att du behärskar kursens centrala innehåll. Kanske kan man jämföra det med att köra upp för ett körkort – man ska kunna samtliga trafikregler och trafikmärken (och också kunna köra).

Känner du dig inte trygg i att du behärskar kursen – att du kan vad som krävs för att klara minst nivå E – är det klokast att välja ett senare datum för att eventuellt göra en prövning.

Sidan uppdaterad: 2020-09-10