Elektriker

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Cecilia Falk

  • Biträdande rektor
  • cecilia.falk@leksand.se
  • 0247-803 10

Vuxenutbildningen

vuxenutbildning@leksand.se Telefon: 0247-806 68 Besöksadress: Fiskgatan 7

Inuti ett elskåp

Vill du arbeta som elektriker? Då kan du utbilda dig hos oss, oavsett var du bor! 90 procent av eleverna får jobb direkt efter utbildningen!

Elektrikerutbildningens fem inriktningar

Elektrikern arbetar med flera olika uppgifter beroende på vald inriktning. En stor del av elektrikernas arbete är tekniskt baserat, men även rent hantverksmässiga inslag förekommer.

Glenn_Zettervall (2).jpg

Hej!

Jag heter Glenn och jag valde den här utbildningen av flera anledningar. Först och främst ville jag byta spår i yrkeslivet efter nästan 20 år som lastbilschaufför.

Jag ville läsa till ett praktiskt yrke, gärna med goda framtidsutsikter gällande arbetstillfällen. Dessutom är den här utbildningen relativt kort, 75 veckor, knappt 1,5 år.

Det är första gången i mitt liv som jag studerar på distans. Hittills har det gått väldigt bra. Det är väldigt fritt och jag får själv bestämma hur mycket och när jag ska plugga. Det gör det möjligt att kombinera studierna med arbete. Dock så krävs det att man är ambitiös och tar studierna på stort allvar för det är mycket som ska läsas och många övningsuppgifter samt delprov som ska vara genomförda och godkända till de gemensamma labbveckorna. Varje kurs avslutas med en labbvecka där samtliga elever och en lärare från Trainor träffas någonstans i Dalarna och genomför praktiska övningar samt ett skriftligt slutprov.

Det är smidigt att träffas i Dalarna istället för att behöva åka till Sundsvall för alla sju labbveckor. Jag kommer endast att behöva åka till Sundsvall vid tre tillfällen då jag läser till distributionselektriker.

Mitt mål är så klart att gå klart hela utbildningen och den ska gå bra. Sen hoppas jag på arbete hos ett elnätbolag här i Dalarna, helst i Rättvik.

Jag har redan hört mig för lite kring både praktikplats och framtidsutsikter för arbete och det ser väldigt ljust ut som blivande distributionselektriker.

Elektriker passar dig som är intresserad av teknik och som är lite av en problemlösare. Stor variation i arbetet och ständigt nya utmaningar som väntar. Mycket goda chanser till arbete efter avslutat utbildning.

Ebba Lindeström.png

Hej!

Jag heter Ebba och jag valde denna utbildning då jag har ett intresse för teknik och elektronik, även att kunna läsa på distans gjorde det möjligt. Att läsa på distans gör att jag kan planera mina dagar utifrån mig själv och att har labbveckor i Dalarna gör det smidigt. Jag tycker det är toppen!

I framtiden vill jag jobba som elektriker för ett lokalt företag där jag kan knuta bra kundkontakter. Det bästa med elyrket enligt mig är att jag får komma med egna idéer och vara kreativ.

Efter grundutbildningen väljer du vilken av följande inriktningar du vill läsa:

Automationstekniker

En automationstekniker arbetar med att installera, underhålla och felsöka automatiserade produktionssystem. En utbildning för dig som direkt vill påbörja en anställning utan lärlingstid. Utbildningen omfattar 1500 poäng.

Distributionselektriker

En distributionselektriker har som uppdrag att se till att elektriciteten som alstras vid kraftverken når fram till sina kunder. En distributionselektriker arbetar med nybyggnation, reparation och underhåll av de elnät som försörjer samhället med elektricitet. Utbildningen omfattar 1500 poäng. 

Industrielektriker

En industrielektriker arbetar med att installera och montera el- och automationsutrustning, till exempel styr- och reglersystem på olika industrier. En utbildning för dig som direkt vill påbörja en anställning utan lärlingstid. 

Installationselektriker

En installationselektriker installerar elektrisk utrustning i alla typer av fastigheter. Det kan vara montering av elcentraler och belysning, dra elledningar och installera strömbrytare. Efter utbildningen kan du direkt påbörja 1600 timmars lärlingstid med lärlingslön på ett branschanslutet företag. Utbildningen omfattar 1500 poäng. 

Larm- och säkerhetselektriker

En larm- och säkerhetselektriker arbetar oftast i ett elteknikföretag med att installera, programmera och driftsätta olika säkerhetssystem, som till exempel brandlarm, inbrottslarm och passersystem. En utbildning för dig som direkt vill påbörja en anställning utan lärlingstid. Utbildningen omfattar 1500 poäng.

Är du nyfiken och vill veta mer?

Här kan du få Information gällande elektrikerutbildning via Trainor

Ansökan

  • Elektrikerutbildningen startar: 21 augusti 2023
  • Webbansökan öppen: 28 april - 6 augusti 2023
  • Sista ansökningsdag: Du kan söka så länge det finns platser kvar, dock senast 17 augusti.

Välkommen att höra av dig!

Utbildningens innehåll

Läs mer på Trainors hemsida:  Trainor, Elektrikerskolan

Studieupplägg

Utbildningen genomförs på distans. Utbildningen består av 5-7 laborationsveckor som genomförs i någon av de samverkande dalakommunerna. Om det inte är tillräckligt många sökande genomförs laborationsveckorna i Sundsvall. 

Du har 8 veckor APL, Arbetsplatsförlagt lärande, där du får möjlighet att praktisera på ett lokalt företag.  

Kurskostnad

Kostnader för eventuell litteratur, arbetskläder och material tillkommer. 

Förkunskapskrav

Godkänd grundskola. Vi rekommenderar även godkänt i gymnasiets första kurs i svenska, engelska och matematik. 

Ansökan

Välkommen att ansöka via vår webbansökan! (Du hittar den högst upp på den här sidan.)
Observera! Tänk på att du även ska bifoga betyg för att din ansökan ska vara komplett.

Ansökan från annan kommun

Söker du utbildningen från en annan kommun än Leksand eller Rättvik så ska du även skicka din ansökan till din hemkommun. För att du ska beviljas en utbildningsplats måste din hemkommun bevilja interkommunal ersättning (IKE). Utan IKE beviljas du inte utbildningen.

Studieekonomi

Utbildningen är CSN-berättigad till heltidsstudier på gymnasial nivå och du kan göra din ansökan direkt på CSN:s hemsida. Du kan ansöka om studiemedel för två perioder i taget, max 53 veckor.

Ansök om studiemedel hos CSN

OBS! Ändringar i utbildningens upplägg, innehåll och omfattning kan förekomma.

IT-stöd - Microsoft Office och Teams

När du studerar på Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik ingår en kostnadsfri licens för Microsoft Office, inklusive Microsoft Teams. Detta programpaket är det vi använder oss av på våra utbildningar.

Här finns information om hur du hämtar Teams till din dator

Behöver du hjälp med installation och inloggning på din dator eller en kortare genomgång av de vanligaste funktionerna så är du välkommen till vår Studiesupport (leksand.se).

Behöver du endast inloggningsuppgifter kan du kontakta oss via e-post eller telefon:

Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik

Sidan uppdaterad: 2023-09-01