Vi erbjuder individuella lärlingsplatser utifrån den yrkesinriktning som du vill ha. Du hittar din egen lärlingsplats och sedan skräddarsyr vi en lärlingsutbildning för dig.
När du har fixat en lärlingsplats kontaktar du lärlingsutbildningens samordnare Liv-Grete Lidberg. Vi kan även hjälpa till att hitta en lärlingsplats om du önskar.
Det hela började med att jag hittade en Yrkeshögskoleutbildning inom bageri/konditori. Därefter kollade jag upp vad jag behövde för att bli behörig.
Jag hittade en utbildning på Komvux i Falun, men eftersom jag redan hade några kurser och erfarenhet plus att de inte erbjöd några kurser som jag behövde, kunde Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik hjälpa mig att skräddarsy en lärlingsutbildning som passade mina behov.
I stället för att gå två år blev det ett år.
Jag fick gå en lärlingsutbildning via Mat by Märta och det var jättebra eftersom jag kunde ha lärlingsplats i Insjön. För att lära mig allt fick jag vara på flera arbetsplatser. Det var roligt att se hur det fungerade på olika ställen.
Det är mycket eget ansvar på en lärlingsutbildning. Man måste visa intresse för att få bästa möjlighet att utvecklas.
Jag var på lärlingsplatsen fyra dagar i veckan. En dag i veckan studerade jag hemma och en gång i månaden var jag på skolan. Kontakten med läraren fungerade bra under hela tiden.
Jag vet nu att jag tack vare detta har kommit in på YH-utbildningen i Göteborg så där börjar jag snart. Om ett år ser jag fram emot att jobba i ett yrke där jag får vara kreativ och jobba tillsammans med andra.
Hela världen kan bli min arbetsmarknad!
Ett bildkollage på några av Alvas bakverk finner du här nedanför
Det här är en lärlingsutbildning
Som lärling lär du dig ett yrke direkt på en arbetsplats. Du läser gymnasiala yrkeskurser på arbetsplatsen och ibland även på en skola. På arbetsplatsen har du en utsedd handledare. Handledaren har yrkeskunskaperna och ska hjälpa dig att nå dina kursmål.
Det är Vuxenutbildningen i Leksand-Rättvik som ansvarar för utbildningen och ger lärarstöd samt utfärdar gymnasiebetyg efter avslutad utbildning. Utbildningstiden är individuell och utgår från ditt mål med studierna.
Behörighet för att kunna ansöka
Om du har en fullständig gymnasieutbildning kan du söka direkt efter gymnasiet.
Om du inte har en fullständig gymnasieutbildning kan du ansöka från och med andra kalenderhalvåret det år du fyller 20. För att få en lärlingsplats måste du ha kunskaper motsvarande grundskola.
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Du behöver däremot själv stå för kostnader för exempelvis kurslitteratur, arbetskläder med mera.
Är du arbetsgivare och behöver hjälp med kompetensförsörjning?
Inom kommunal vuxenutbildning kan vi skräddarsy utbildningsinsatser som matchar ditt behov av rekrytering. Det kan gälla hela utbildningar eller delar av utbildningar. Ditt behov styr.
Har du möjlighet att erbjuda lärlingsplats kan utbildningen till stor del förläggas på din arbetsplats. Det är viktigt att ni utser en handledare som följer eleven under utbildningen, Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik ansvarar för lärare.
Du kan få bidrag för att ta emot en lärling. Läs mer om lärlingsutbildning på Skolverket.se
Är du intresserad av att veta mer kontakta Liv-Grete Lidberg.