En prövning innebär att dina kunskaper i en kurs bedöms utan att du är inskriven på kursen. Du studerar på egen hand och utför sen ett eller flera prov som bedöms av lärare för betyg.
Vem kan göra en prövning?
- Ej godkänt betyg
De allra flesta som väljer att göra en prövning har läst kursen tidigare och fått betyget F, vilket innebär att du inte har blivit godkänd på kursen. Du har då rätt att göra en prövning i kursen för att försöka få ett godkänt betyg. En så kallad F-prövning är kostnadsfri vid första tillfället.
- Vill försöka höja betyget
Om du har läst kursen tidigare med godkänt betyg har du möjlighet att göra en prövning för att försöka höja ditt betyg och meritvärde. Kostnaden för en sådan prövning är 500 kronor per prövningskurs. Detta gäller även om du inte lyckas höja ditt betyg vid prövningstillfället.
- Saknar betyg men har kunskaper som uppfyller alla kunskapskrav
Har du goda kunskaper i ett ämne/kurs kan du göra en prövning direkt. En sådan prövning kostar 500 kronor per prövningskurs.
Hur går det till?
- Prövning i Engelska, Matematik, Samhällskunskap och Svenska/Svenska som andra språk genomförs i egen regi vid vuxenutbildningen Leksand-Rättvik med våra lärare. Läraren planerar prövningsupplägget med aktuell prövningstagare. I prövningen ingår flera delar, både muntliga och skriftliga delprov.
- Prövning i övriga kurser ansöks via oss och görs via NTI-skolan. Om NTI-skolan inte kan erbjuda en viss kurs tipsar vi dig om att söka den i annan kommun där aktuell kurs erbjuds. Prövning genomförs under cirka tre veckor och görs helt eller till största del digitalt med lärare vid NTI-skolan. Avslutande salstentamen kan förekomma.
- F-prövning. Om du läst en kurs på plats hos oss och fått F, görs prövning efter överenskommelse med ansvarig lärare.
- Om du läst en kurs via NTI-skolan och fått F bokas prövning via mejl till prövningsansvarig på vuxenutbildning@leksand.se som då anmäler F-prövning till NTI-skolan. Detta måste göras senast tre månader efter avslutad kurs för att prövningen skall vara kostnadsfri.
Prövningsperiod
Prövning erbjuds vecka 41 och vecka 45 under hösten 2023.
OBS! Ansökan stänger två veckor före aktuell prövningsvecka.
Du som väljer att göra en prövning ansvarar själv för att förbereda dig.
I en prövning mäts och bedöms dina kunskaper på hela kursens innehåll. Du ska således kunna visa kunskaper för betygskriterier motsvarande betyget minst E inom samtliga områden för kursens centrala innehåll enligt Skolverkets hemsida.
När du väljer att göra en prövning ska du känna dig säker på att du behärskar kursens centrala innehåll. Kanske kan man jämföra det med att köra upp för ett körkort – man ska kunna samtliga trafikregler och trafikmärken (och också kunna köra). Ingen särskild hjälp eller studiehandledning ges inför en prövning.
Känner du dig inte trygg i att du behärskar kursen och att du kan vad som krävs för att klara minst nivå E kan det vara klokt att välja ett senare datum för prövningen.
Ansökan om prövning
Ansökan om prövning gör du via vår webbansökan. Länken hittar du högst upp på denna sidan.
Kom ihåg att uppge önskad kurs under rubriken ”övrigt” när du fyller i din ansökan. Skicka med ditt betyg från tidigare gymnasie- eller grundskoleutbildning beroende på vilken nivå du ansöker om prövning för. Saknar du betyg anger du det i din ansökan.
Vi behandlar ansökningarna löpande och handläggningstiden är cirka 2 veckor.
När du beviljats prövning meddelas du via mejl. Samtidigt får du instruktioner om hur du betalar din prövning. När betalning skett registrerar vi att du tackar JA och prövningen kan påbörjas aktuell startvecka. Prövningsavgift återbetalas ej.
Skriftliga prov och salstentamen görs vid Vuxenutbildningen, Fiskgatan 7 i Leksand.