Du har rätt att göra en kostnadsfri prövning om du har fått betyget F i en kurs. Du kan också göra en prövning om du saknar ett betyg eller vill ha ett högre, då kostar prövningen 500 kronor per kurs.
I första hand erbjuder vi personer folkbokförda i kommunerna Leksand, Rättvik och Gagnef att göra prövning. I mån av plats tar vi även emot personer från andra kommuner men antalet platser är begränsat.
Har du tidigare läst en kurs och fått betyget F så har du möjlighet att göra en prövning för att försöka få ett godkänt betyg. En sådan prövning är kostnadsfri om du är folkbokförd i Leksand och Rättvik. OBS! Gäller endast prövning nummer ett. Behöver du göra den fler än en gång betalar du 500 kronor per tillfälle och swishar då på plats innan du påbörjar din prövning.
Saknar du ett betyg eller vill du ha ett högre? Då kan du också göra en prövning. Den prövningen kostar 500 kronor. Du betalar med Swish på plats, innan du påbörjar prövningen. (Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik kan även skicka faktura när prövningen är bokad, om du inte har Swish.)
Prövning av en språkkurs är uppdelad på två tillfällen. Den skriftliga delen genomförs på vuxenutbildningen Leksand-Rättvik, Fiskgatan 7 i Leksand. Den muntliga delen är en examination som du själv bokar tid för i lärplattformen Novo, efter att du har genomfört den skriftliga delen. Hermods mejlar inloggningsuppgifter till Novo till den e-postadress som du angivit i din ansökan.
Frågor om kurser ställs till Hermods studerandeservice respektive NTI-skolan, beroende på var du studerar.
Kontakt: Hermods
Kontakt – NTI-skolan
Prövningarna genomförs på Vuxenutbildningen, Fiskgatan 7 i Leksand.
Prövningstillfällen våren 2023
Prövning erbjuds fredagen den 24 mars klockan 9 samt fredagen den 21 april klockan 9. Begränsat antal platser.
Så här gör du
Välj det prövningsdatum som passar dig. Fyll i en ansökan och skicka in den tillsammans med tidigare betyg till Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik minst två veckor innan du vill göra prövningen. Har du pågående studier hos oss behöver du inte skicka in dina betyg en gång till.
När vi mottagit din ansökan får du en bekräftelse av oss via e-post om din prövning beviljas. Du behöver i så fall bekräfta att du tackar ja till erbjuden prövning och det gör du via mejl till Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik.
Du måste anmäla förhinder till Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik senast dagen innan prövningen, annars debiteras du 500 kronor oavsett om din prövning annars skulle ha varit kostnadsfri.
Vem kan göra en prövning?
De allra flesta som väljer att göra en prövning har läst kursen tidigare och fått betyget F, vilket innebär att man inte har blivit godkänd på kursen. Du har då rätt att göra en prövning i kursen för att försöka få ett godkänt betyg. En sådan prövning är kostnadsfri vid första tillfället.
Om du har läst kursen tidigare med godkänt betyg har du möjlighet att göra en prövning för att försöka höja ditt betyg och meritvärde. Kostnaden för en sådan prövning är 500 kronor per prövningskurs. Detta gäller även om du inte lyckas höja ditt betyg vid prövningstillfället.
Har du goda kunskaper i ett ämne/kurs kan du göra en prövning direkt. En sådan prövning kostar 500 kronor per prövningskurs.
Vad innehåller en prövning?
När du gör en prövning så testas dina kunskaper på hela kursen. Du ska alltså kunna visa kunskaper på minst nivå E inom samtliga områden som kursen innehåller – i kursplanen kallas dessa områden för kursens centrala innehåll. Du hittar kursplanerna för samtliga kurser på gymnasial nivå på Skolverkets hemsida. Där hittar du också kunskapskrav för alla kurser. Kunskapskrav talar om vad som krävs för de betygsnivåer (A-F) som finns. Vid prövningstillfället bedöms dina kunskaper mot samtliga betygsnivåer.
Får jag någon studiehandledning eller särskild hjälp inför en prövning?
Nej, du får ingen särskild hjälp eller studiehandledning inför en prövning. Du kan inte räkna med att prövningen kommer att omfatta särskilda delar av kursens centrala innehåll utan det är samtliga delar som gäller.
När du väljer att göra en prövning ska du känna dig säker på att du behärskar kursens centrala innehåll. Kanske kan man jämföra det med att köra upp för ett körkort – man ska kunna samtliga trafikregler och trafikmärken (och också kunna köra).
Känner du dig inte trygg i att du behärskar kursen och att du kan vad som krävs för att klara minst nivå E kan det vara klokt att välja ett senare datum för prövningen.