22 mars 2023 klockan 13.57

Barnteaterutbyte och besök av japanska forskare

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Representanter från Japan och förskolan Myran
Japans deltagande forskare bredvid deltagande personal från förskolan Myran.

Utbytet med Japan blommar. I helgen har fem japanska forskare besökt förskolan Myran för att lära sig om den fysiska arbetsmiljön. Vi vet nu även att man kan spela teater ihop fast man befinner sig på varsin sida om jordklotet.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Leksands kommun har sju officiella vänorter och en av dem är Tobetsu, en stad i Japan. Leksands vänortsutbyte med Japan är inne på det 36e året som vänorter.

Japanska forskare nyfikna på förskolans arbete med den fysiska lärmiljön

Forskarna ville veta mer om ett projekt som bedrivs inom förskolan i Leksands kommun för att utveckla den fysiska lärmiljön i syfte att skapa en god inlärningsmiljö. Den fysiska arbetsmiljön syftar till inredning och material med mera.

Projektet fokuserar främst på att skapa miljöer som fungerar bra för barn med  neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, till exempelvis autism. Dessa miljöer har sedan alla barn glädje av då de bidrar till både lugn och kreativitet. Projektet finansieras med hjälp av medel från Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).

Japans forskare och personal från Myran i ett samtal

Personal från förskolan Myran berättar om den fysiska lärmiljön vid Myran.

Från förskolan deltog Arlene Andersson, projektets utvecklingspedagog, Annicka Werkmästar, specialpedagog, Elin Lundberg, förskolelärare och Elin Esters, rektor för Myran samt Lena Ryen, verksamhetsutvecklare för utbildningssektorn. Keiko Yahata Larsson var värd för gruppen. 

Djungelboken - ett digitalt barnteaterutbyte mellan Leksand och Tobetsu

Kan man spela teater ihop fast man befinner sig på varsin sida om jordklotet?  Svaret är ja! 

Ett mixerbord där hela det digitala teaterutbytet styrs

Elever från Åkerö skola och japanska Tobetsu testade detta i helgen och spelade scener ur Djungelboken för varandra och inbjudna föräldrar och vänner. Till sin hjälp hade de sina engelska lärare Anna Walsh och Kae Ishikawa, Leksands dramapedagog Maja Wahlner, sminkhjälp från klasskamrater och duktiga tekniker på båda sidor som videofilmade och streamade ljud och bild via internet. 

Förutom inövade scener provade de även att improvisera. Leksandsbarnen bad Tobetsubarnen ändra händelser i manuset och vice versa.

– Leksand och Tobetsu har varit vänorter i många år nu och detta är ett sätt att utveckla utbytet och göra möten möjliga utan långa resor, säger Lena Ryen, verskamhetsutvecklare för utbildningssektorn.

Teaterutbytet gjordes med hjälp av medel från Siljan-Japanstiftelsen.

Fler nyheter