12 december 2022 klockan 13.30

Granberget satsar på lägre elförbrukning och fossilfria fordon

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

En av de nya snölansarna i Granberget
Fortfarande är tio av Granbergets snökanoner av äldre modell (fläktkanoner). När de under nästa år byts ut mot modernare snökanoner (snölansar) minskar elförbrukningen med 15-20 procent. På bilden syns en av de två snölansar som redan idag finns i backen.

Redan i vinter tar Granberget ett viktigt steg mot att bli en fossilfri skidanläggning 2027. Inom det närmaste året ska även elförbrukningen för att tillverka snö minska med 15-20 procent. Effektiviseringarna är möjliga tack vare en fortsatt satsning på anläggningen.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Leksands kommun fortsätter sin målmedvetna satsning på att kunna erbjuda en skidanläggning av hög kvalitet för både längd- och utförsåkning. I budgeten för kommande år finns flera viktiga investeringar som gynnar både klimatet och skidåkningen.

Bensinskotrarna ersätts med elfordon

Närmast på tur står anläggningens bensindrivna snöskotrar som ska fasas ut och ersättas av elskotrar. Redan i januari är den första varianten, en så kallad moonbike, på plats. Fordonet ska ersätta de flesta persontransporterna som görs i samband med att backen är öppen för allmänheten.

– Vi ska använda den för att förflytta oss, kontrollera säkerheten i backen, köra ut ved till våra grillplatser och liknande, säger anläggningschef Markus Andersson.

Nästa spårmaskin blir fossilfri

Kommande år planeras den gamla spårmaskinen bytas ut mot en nyare som är möjlig att köra på fossilfri diesel, HVO100. En nyare spårmaskin har upp till 30 procent effektivare bränsleförbrukning än maskinen som används idag.

Nya snökanoner sänker elkostnaderna

Efter vintern ska de tio äldre fläktkanonerna som fortfarande används bytas ut mot betydligt effektivare snökanoner, så kallade snölansar som redan finns i övriga delen av backen. Uppgraderingen innebär 15-20 procent lägre energiförbrukning av snöläggningen.

– Att våra politiker fortsätter sin målmedvetna satsning betyder oerhört mycket för anläggningen. Inte minst innebär det att våra elkostnader kan bli betydligt lägre. Satsningen gör också att vi kan följa den färdplan som svenska skidanläggningars organisation (SLAO) stakat ut för att anläggningarna ska vara helt fossilfria 2027, säger Markus Andersson.

Ombyggnation ger minskat behov av snöläggning

Även Leksands snowboardklubb bidrar till energieffektiviseringen. Under barmarkssäsongen har klubben anlitat en grävmaskinist för att bygga om hoppen i snöparken, vilket gör att det inte alls krävs lika omfattande snöläggning som tidigare. Projektet har genomförts med hjälp av anläggningsbidrag från Svenska skidförbundet.

Fler nyheter