01 juni 2023 klockan 13.06

Kostenheten vinner Årets raket

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Linnéa Wahl, enhetschef på kostenheten och Anders Danielsson, köksmästare befann sig i tisdags i Stockholm för att ta emot utmärkelsen. Charlotte Bladh André från Organic Sweden delade ut diplomet.
Linnéa Wahl, enhetschef på kostenheten och Anders Danielsson, köksmästare befann sig i tisdags i Stockholm för att ta emot utmärkelsen. Charlotte Bladh André från Organic Sweden delade ut diplomet.

Kostenheten på Leksands kommun har utsetts till Årets raket i Ekomatsligan. Vi är den kommun som har ökat vår ekoprocent mest i hela Sverige. ”Ett kvitto på att vi har tänkt rätt”.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Ekomatcentrum publicerar varje år Ekomatsligan, en rankning av hur landets kommuner och regioners ekologiska inköp ser ut. Syftet är att värna mer kring ett hållbart sätt att se på konsumtion. Processen utgår från att Ekomatcentrum varje år samlar in statistik från offentlig sektor och därefter sammanställer och offentliggör en årlig rapport över ekoinsatserna. 

Med anledning av höjda livsmedelspriser har nästan hälften av landets kommuner och regioner tvingats minska de ekologiska inköpen under året.

Leksands kommun har höjt sin ekoprocent mest i hela Sverige

I år blev det kostenheten från Leksands kommun som tog hem priset i Årets raket i Ekomatsligan. En titel som betyder att Leksands kommun har ökat sin ekoprocent mest i hela Sverige 2021–2022.

Leksands kommun har ökat sin andel ekologiska livsmedel med 8 procentenheter, från 19 procent 2021 till 27 procent år 2022. 

– Detta är ett kvitto på att vi har tänkt rätt! För att öka ekoprocenten behöver vi tänka strategiskt och byta ut animaliska proteiner mot vegetabiliska proteiner. Vilket kan betyda färre "köttdagar" men bättre kött de dagarna. Upphandlingen är nyckeln till mer eko, det går inte alltid att hålla nere kostnaderna om vi samtidigt ska öka med mer ekologiskt, säger Linnéa Wahl, enhetschef på kostenheten.

Stort grattis till kostenheten! 

Fler nyheter