29 november 2019 klockan 12.32

"Från rot till barr" - en hyllning till den underordnade granen

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

utställningen "från rot till barr" på Leksands kulturhus julen 2019
Ett knippe upp och nedvända granar blir en spännande installation på utställningen "Från rot till barr".

Utställningen ”Från rot till barr” är en hyllning till den så ofta underordnade granen. Verk från ett stort antal konstnärer, slöjdare och skolbarn varvas med bilder, föremål och konstverk från Leksands lokalhistoriska samlingar.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Leksands kulturhus julutställning 2019 ”Från rot till barr” är en spännande uppföljare till succéutställningen ”Ur björk” 2015. Utställningen har ett liknande tema, men nu är det granen som står i fokus.

Träslag med stora möjligheter

”I från rot till barr” lyfter 25 slöjdare och konstnärer fram granens kvalitéer som träslag. Då granen inom många områden ses som ett sekundärt material och i första hand utnyttjas till massaved och sågade produkter vill utställningen visa på granens möjligheter ur ett kulturellt-, hållbarhets- och näringsperspektiv.

Granens betydelse i Leksand

Vandringsutställningen är ett samarrangemang med hemslöjdskonsulenten Magnus Eriksson i Kronoberg. I Leksand har utställningen kompletterats med relevanta bilder, föremål och konstverk ur Leksands lokalhistoriska arkivs omfattande samlingar. Komplementen synliggör granens betydelse ur en kulturell och näringshistorisk synvinkel för Leksandsborna liv och leverne, från gärdesgårdar till hässjevirke, med mera.

Konstnärer och barn

Men även vår samtid finns representerad i form av konstverk inlånade från bland annat Edwin Juvas och Karin Ferner, och inte minst visas verk av skolbarn från Leksand som bidragit med sina bilder av gran och granar.

Så välkommen till en grön julutställning i granens tecken!

utställningen från rot till barr på Leksands kulturhus julen 2019

En karaktäristisk rokal med granvirke tillverkad av kommunekolog Åsa Rydell.

utställningen från rot till barr på Leksands kulturhus julen 2019

Askar i gran.

utställningen från rot till barr på Leksands kulturhus julen 2019

Marie Kaj från Leksands kulturhus försöker omfamna Dalarnas största gran, Stora granen, med en omkrets på 420 centimeter i Stora granens naturreservat, Leksand.

Fler nyheter