15 november 2019 klockan 17.00

Nya Tibble blir ett boende med stora möjligheter

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Visionsbild över nya Tibble särskilda boende
Den nya byggnaden sedd från Tibble Lyckavägen. Från balkongerna får vi en vacker utsikt över Limsjön och grönskande ängar. Illustration: Agnas Ark

Gym, bibliotek, salong, samlingssalar och en sportbar. Det är en del av innehållet i ritningarna över kommunens nya särskilda boende i Tibble. Ambitionen är att starta bygget i början av nästa år.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Kommunstyrelsen har sagt ja till byggstarten av det särskilda boendet i Tibble och föreslår att kommunfullmäktige gör samma sak den 25 november. För att inte förlora tid söker kommunen bygglov redan nu. Det är en spännande ritning som lämnas in. Den visar byggnadens utseende och användning.

– Det känns bra att vi har nått stadiet då vi kan lämna in våra bygglovshandlingar. Förhoppningsvis kan vi snart även inleda fas två, själva bygget, säger processledare Nina Lehtonen.

Bygger för framtiden

Huset består av en nybyggnation och en ombyggd del i det befintliga särskilda boendet, som kommunen kommer att köpa av Leksandsbostäder AB. När hela ny- och ombyggnationen står klar, slås Limsjögården och Tibble ihop till ett boende med totalt 72 lägenheter vilket är en utökning med 18 nya vårdplatser.

– Genom det nya boendet kan vi möta kommunens kommande behov av vårdplatser, säger Nina Lehtonen. 

Många har deltagit i planeringen

Planeringen av ett nytt boende startade redan 2016 med utredningar om lämplig plats, storlek och inriktning. Därefter har det varit en intensiv process med arbetet kring ritningarna och detaljplanen. Representanter från kommunens pensionärsråd och en arbetsgrupp från sektorn för vård och omsorg har varit delaktiga med synpunkter och förslag angående verksamheten.

– Vårt mål är att erbjuda de boende ett vackert vårdboende med hög tillgänglighet, de närstående ett trivsamt boende att besöka och våra medarbetare en modern arbetsplats, säger sektorchef Ulrika Gärdsback.

– Nu har vi fått fram en fin byggnad med trevliga miljöer både inom- och utomhus, fortsätter Nina Lehtonen. Går bygglovsprocessen som den ska, beräknas byggstart av Tibbles särskilda boende ske första kvartalet 2020.

Visionsbild över nya Tibble särskilda boende

Fågelperspektiv över hela boendet, såväl ny som befintlig byggnad. Det nya boendet får 72 platser fördelade på åtta mindre enheter. Mellan byggnaderna planeras en trivsam utemiljö för avkoppling och aktivitet. Illistration: Agnas Ark

Visionsbild över Tibble nya särskilda boende

Entrén vetter mot norr. Härifrån kan man ta en promenad runt kvarteret eller ner mot sjön. Illistration: Agnas Ark

Fler nyheter