11 december 2019 klockan 12.02

Två (!) av kommunens skolor tävlar i Vi i femman

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Klass 5 på Ullvi skola
”En omvärldsorienterad och framåt klass som kommer att se till att laget - Emil Storåkers och Elsa Edenius Alm – får jobba tillsammans i skolarbetet så att de trimmar ihop sig”. //Rektorn på Siljansnäs skola

Det bubblar av glädje och stolthet bland femteklassarna på två av kommunens skolor just nu. Både Ullvi skola och Siljansnäs skola har gått vidare i Vi i femman Dalarna!

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Segervrålet visste inga gränser när Sveriges radios reporter avslöjade att klass 5 på Ullvi skola är en av åtta klasser som får tävla i Vi i femman Dalarna.

– Eleverna blev otroligt glada! De känner sig stolta och ser verkligen fram emot kvartsfinalen i januari, säger Ulrica Elisson Grane som undervisar klassen tillsammans med Sara Göras.

Klass 5 på Ullvi skola

”Det är en jämn klass med nyfikna och allmänbildade elever. De gillar mycket när vi har till exempel ”Grej of the day” och när de får lära sig om nya saker.” //Lärarna på Ullvi skola

Se jublet när femmorna på Ullvi skola fick beskedet:

Jublet på skolans Facebook-sida

Vilt glädjevrål i Siljansnäs

I år var det två klasser från Leksands kommun som fick glädjebeskedet, vilket är ytterst ovanligt (om det ens har hänt tidigare). Även i Siljansnäs hade klassen samlats runt radion för att få höra vilka klasser som har gått vidare. Det blev ett vilt glädjevrål när de hörde ”klass 5 på Siljansnäs skola”.

– De tyckte uttagningen var svår och hade nog inga stora förhoppningar om avancemang. Nu är eleverna mycket stolta och hela gårdagen gick vi runt i ett glädjerus, säger läraren Linda Bergman Wennström.

Stort intresse för kunskapstävling

Det är inget snack om att den över 50 år gamla frågetävlingen behåller sin popularitet. I år tävlade nästan hundra klasser om de åtta kvartsfinalplatserna i Dalarna. I Sverige deltog 53 331 elever i uttagningsprogrammet.

–Det motsvarar nära 40 procent av Sveriges femteklassare. Det är glädjande att vi ser en ökning av elever som vill vara med och tävla i kunskap, säger Niclas Albertsson, projektledare av Vi i femman på Sveriges radio.

Kvartsfinaldags den 14 januari

Kvartsfinalerna avgörs den 14, 16, 21 och 23 januari. Om Ullvi och Siljansnäs går vidare så blir det semifinaler den 28 och 30 januari. Dalafinalen avgörs den 4 februari. Tre av totalt 200 skolor i landet gör sedan upp i en tv-sänd riksfinal den 27 februari.

Vilka skolor i kommunen har tävlat i Vi i femman?

Med jämna mellanrum sedan starten 1963 har någon skola från Leksands kommun tävlat i Vi i femman Dalarna. Men vilka skolor har varit med – och när hände det? Är 2019 första året som två skolor från kommunen deltar samtidigt, eller har det hänt tidigare? Har någon skola från kommunen gått riktigt långt i tävlingen?

Berätta gärna för oss via e-post: kommunikation@leksand.se

Fler nyheter