06 februari 2019 klockan 15.04

De gick en yrkesutbildning och fick jobb direkt

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Det är smart att plugga till undersköterska, kock eller finsnickare på vuxenutbildningen. Alla elever som gick ut under 2018 erbjöds jobb direkt. Förklaring: Skolan prioriterar yrken som är efterfrågade.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

En majoritet av alla som läser en yrkesutbildning på Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik får jobb direkt. Så har det varit en längre tid. Bland de drygt 50 elever som avslutade sina yrkesutbildningar under 2018 var måluppfyllelsen rent av hundraprocentig.

– Var enda en gick vidare, i princip alla till jobb medan tre valde fortsatta studier på högskolan, säger vuxenutbildningens rektor Magnus Körberg.

Följer arbetsmarknadens behov

Vuxenutbildningens flexibilitet är en stor förklaring till det fina resultatet. Skolan strävar hela tiden efter att starta utbildningar som möter den lokala arbetsmarknadens behov. Skolan kan också ställa om snabbt från den ena terminen till den andra.

– Vi har egentligen inte uppdraget att anpassa oss efter den lokala arbetsmarknaden, men mycket talar för att det är så här vi ska jobba framöver enligt komvuxutredningen som har lämnats till regeringen, säger Magnus Körberg.

Språk- och yrkesutbildning

Strategin är inte det enda som visar att Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik gärna ligger steget före. Just nu testar skolan ett nytt grepp där nysvenska elever erbjuds att läsa grundläggande svenska som andraspråk parallellt med sin yrkesutbildning. Tanken är att det ska bli ett ännu bättre slutresultat.

– Stickprov som vi har gjort visar att eleverna klarar sig bättre i båda utbildningarna. Det är ett effektivare sätt att motverka brister i elevernas språkkunskaper och ska hjälpa oss att få ut alla våra elever i jobb även framöver, säger Magnus Körberg.

Fler nyheter