15 februari 2019 klockan 16.00

I vår får Udden en helt ny gångbro

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Den gamla träbron vid Paviljongen på Udden blev utdömd och revs. Under våren 2019 byggs en ny bro.
Gångbron från 1996 har gjort sitt. Nu bygger kommunen en helt ny variant.

Nu har den utdömda gångbron till Udden i centrala Leksand gjort sitt. I maj ska en ny träbro vara på plats. Brobytet bekostas av Leksands kommun.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

I mitten av 90-talet utvecklades Udden vid Leksandsbrons norra fäste till en trevlig mötesplats i centrum. Bland annat byggdes paviljongen och den rödmålade gångbron med ekonomiskt stöd från bland annat Leksands kommun, Leksands sparbank och en rad företag.

Inte realistiskt att reparera

Men i samband med en besiktning förra sommaren dömdes bron ut. Delar av bron var rutten och behövde repareras. Tack vare en provisorisk stöttning kunde bron användas resten av säsongen.

– Att laga bron bedöms inte som ett vettigt alternativ rent kostnadsmässigt. Istället bygger vi en helt ny bro, säger projektledare Anders Backhans vid Leksandsbostäder AB.

Ny bro på plats i maj

Efter rivningen av den gamla bron ska helt nya fundament byggas i marken. Därefter lyfts en prefabricerad träbro på plats. Hela projektet ska vara klart i slutet av maj.

– Den nya bron blir ganska lik den gamla, men den här gången är det kommunen som tar kostnaden på egen hand, säger Anders Backhans.

Fler nyheter