04 februari 2019 klockan 16.00

Nybyggnation i Leksand öppnar marknaden för unga hyresgäster

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Byggnation av Kvarteret Snedkanten,Leksandsbostäder
I kvarteret Snedkanten i centrala Leksand byggs 45 nya lägenheter. Foto: Lars Dahlström

Satsningen på nya lägenheter i Leksand öppnar bostadsmarknaden för unga. Hittills ser minst 6 av 45 lägenheter ut att gå till ungdomar i nyproducerade Snedkanten. Fyra av tio hyresgäster är under 40 år.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Uppgifterna visar att nyproducerade hyreslägenheter är ett reellt alternativ för ungdomar. När det byggs nya hyreshus frigörs också andra lägenheter och villor efter de som flyttar in i de nya bostäderna.

– I de nya hyres- eller bostadsrättsprojekten som byggs ser vi att ungefär två tredjedelar går till de som redan bor i kommunen och många flyttar från en lägenhet eller villa, säger Åke Sjöberg som är chef för sektorn samhällsutveckling i Leksands kommun.

När 34 av 45 lägenheter på Snedkanten hade reserverats så innebar det att 22 andra bostäder skulle frigöras på bostadsmarknaden i kommunen. Det rör sig om tio villor, tre bostadsrätter och nio hyreslägenheter.

Över 2000 i bostadskö

Varje år flyttar närmare 1000 personer till Leksands kommunen, ett par hundra färre flyttar ut. Intresset att leva, bo och arbeta i kommunen är stort och det är många som söker en bostad. Det kommunala bolaget Leksandsbostäder har 1 400 personer som söker bostad och den största privata fastighetsägaren Skoglunds har närmare 750 sökande.

– När vi tittar på var de som söker en bostad helst vill bo så är det en övervägande majoritet som vill bo i centrala Leksand, säger Åke Sjöberg.

Flera nya projekt på gång

Där efterfrågan är störst byggs det också mest. Närmast i tur att bli inflyttningsklart är åtta lägenheter på Gropgatan. För projektet Hesseborns på Hantverkaregatan i centrala Leksand är det planerad byggstart i augusti. Den byggrätten medger 40 lägenheter.

– Nu hoppas vi att detaljplanen för Åkerö brofäste ska bli klar under året så att vi kan fortsätta att växa och att fler unga kan bo kvar och arbeta i kommunen, avslutar Åke Sjöberg.

Fler nyheter