27 maj 2019 klockan 10.21

Rekordmånga EU-väljare i Leksands kommun

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

EU-flaggan.

Valet till EU-parlamentet lockade rekordmånga väljare i Leksands kommun. Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna ökade mest, medan Liberalerna backade stort. Socialdemokraterna fortsätter att vara största parti.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Valmyndighetens hemsida redovisas än så länge valnattens preliminära resultat.

Hela 55,6 procent av de röstberättigade i Leksands kommun röstade i EU-parlamentsvalet, vilket är en ökning med 7,9 procentenheter från förra valet. Då var det preliminära valdeltagandet 47,7 procent.

Valdeltagandet i Leksand är högre jämfört med hela Sverige (53,3 %) och Dalarna i sin helhet (51,7 %). Bland Dalakommunerna är det bara Falun (56,7 %) som har ett högre valdeltagande. 

Sverigedemokraterna ökar mest

Sverigedemokraterna är det parti som ökar mest inom Leksands kommun. Partiet går från 9,1 procent vid EU-valet 2014 till 15,5 procent vid gårdagens val. Det är en ökning med 6,4 procentenheter, enligt Valmyndighetens preliminära siffror.

Även Centerpartiet (+5,4 procentenheter), Moderaterna (+ 3,1 procentenheter), Kristdemokraterna (+ 1,9 procentenheter) och Vänsterpartiet (+ 0,7 procentenheter) ökar sitt väljarstöd.

Liberalerna minskar mest

Liberalerna är det parti som minskar mest i årets val. Partiet går från 13,3 procent 2014 till 2,3 procent. Det är en minskning på 11,0 procentenheter.

Socialdemokraterna fortsätter att vara EU-valets populäraste parti inom Leksands kommun trots att partiet tappar 1,3 procentenheter och stannar på 22,2 procent.
Övriga som minskar är: Miljöpartiet (- 2,1 procentenheter), Feministiskt initiativ (- 2,2 procentenheter) och Piratpartiet (- 0,9 procentenheter).

Den slutliga räkningen av röster

Länsstyrelsen påbörjar den slutliga rösträkningen idag (27/5).

De förtids- och utlandsröster som inte kommit fram till vallokalerna under valdagen räknas av valnämnden i respektive kommun under onsdagen den 29 maj efter valet.

– Vi har ytterligare cirka 200 röster som vi ska räkna då. Först efter det är vi klara med vår preliminära rösträkning av kommunens röster, säger Björn Arrias, kommunsekreterare.

När valnämnden är färdig med onsdagsräkningen överlämnas rösterna till länsstyrelserna för slutlig rösträkning.

Läs mer om rösträkningen här

Fler nyheter