24 juni 2019 klockan 08.00

Utökat rökförbud och högre krav på tobaksförsäljare

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Cigarett som knäcks på mitten av en man
Från och med den 1 juli utökas rökförbudet ytterligare. Målet är ett rökfritt Sverige 2025.

Den 1 juli är det slutrökt på landets uteserveringar, lekparker, perronger, entréer och andra utomhusmiljöer. Den nya tobakslagen innebär även förändringar för den som säljer tobak.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Riksdagen har beslutat om en ny tobakslag från och med den 1 juli 2019. Den nya lagen innebär en del förändringar både för dig som säljer tobak och för dig som röker.

Det här innebär nya tobakslagen

  • Rökförbudet utökas till att gälla allmänna platser utomhus som bland annat uteserveringar, utanför entréer till rökfria lokaler, kollektivtrafikens områden utomhus samt inhägnade idrottsplatser, badplatser och lekplatser.
  • Rökförbudet utökas till att omfatta bland annat elektroniska cigaretter och liknande anordningar samt örtprodukter för rökning (vattenpipa).
  • Bara den som har tillstånd får sälja tobak, vilket innebär att alla som i dag har anmält försäljning måste göra en ansökan hos kommunen om att få sälja tobak och liknande produkter.
  • Gemensamma EU-regler om spårbarhet och säkerhetsmärkningar ska följas.
  • Förpackningar med portionsförpackat snus måste innehålla minst 20 portioner.

Har du redan anmält tobaksförsäljning?

Du som tidigare har anmält tobaksförsäljning får fortsätta att sälja dina tobaksprodukter fram till den 31 oktober. Du som vill fortsätta att sälja tobaksprodukter efter 31 oktober behöver ansöka om tillstånd senast den 1 november 2019.

Målet - ett rökfritt Sverige år 2025

Att införa rökförbud på fler allmänna platser kan bidra till att minska tobaksbruket, minska den passiva rökningen samt nå målet om ett rökfritt Sverige till år 2025.

Fler nyheter