04 juli 2019 klockan 12.28

Klottervåg riskerar kosta sex-siffriga belopp

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

klottrare
Något som närmast kan liknas vid en klottervåg har sköljt över Insjön och Leksand under ett par veckors tid. Skadegörelsen kulminerade under den gångna helgen och nu väntar sanering och målning för sex-siffriga belopp, enligt gatuchef Olle Oskarsson.

Leksand och Insjön har utsatts för stora mängder klotter. – Den här omfattningen har vi aldrig varit med om tidigare, säger gatuchef Olle Oskarsson som uppskattar att saneringsarbetet kostar skattebetalarna minst 100 000 kronor.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

På sistone har allt mer klotter dykt upp på olika platser i Leksands kommun. Under den gångna helgen drabbades en lång rad fastigheter, skulpturer, allmänna utsmyckningar och vägskyltar i både Insjön och Leksand. Det tycks vara samma gärningsperson, eftersom samma tag - klottrarens signatur - återkommer frekvent.

Klotter på Brandmannen

Klotter på aktivitetshuset Brandmannen i Leksand.

Hiss och gångtunnel ständigt utsatt

Bland annat har den alldeles nyrenoverade förskolan Pelikanen, gymnasiet och Brandmannen drabbats. På Torget i Leksand har de nya blomlådorna och den nya fontänen utsatts och vid Hjultorget i Insjön har rondellkonst, vägskyltar, fastigheter, hissen och gångtunneln under riksvägen drabbats (bilden).

Klotter i gångtunnel

– Jag vet inte vilken gång i ordningen vi måste till gångtunneln och hissen i Insjön för att sanera. Det är i princip där vi tidigare har haft problem men klotter, men nu har vi plötsligt klotter överallt. Det är bedrövligt, säger Olle Oskarsson.

Skadegörelse för sex-siffriga belopp

Det är i huvudsak kommunen som har drabbats, men även Trafikverket och en rad privata fastigheter. Polisen är informerad om skadegörelsen och kommunen håller på att upprätta en omfattande polisanmälan.

– Det handlar om skadegörelse för sex-siffriga belopp. Vi har beställt sanering som utförs i morgon. Sedan krävs en hel del målningsinsatser, säger Olle Oskarsson och fortsätter:

– Vi har ju nästan inget klotter i vår kommun, därför är det viktigt att få bort det så fort som möjligt, så att det inte inbjuder till mer.

Tipsa polisen om du vet mer!

Om du vet mer, kanske rent av känner till vem som använder den tag som hela tiden återkommer, så uppmanar Leksands kommun dig att tipsa polisen.

Tipsa polisen

Fler nyheter