01 juli 2019 klockan 15.24

Leksand tillbaka bland landets bästa idrottsstäder

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Måljubel för Leksands IF
Måljubel för hemmalaget har gett Leksand ännu en placering på topplistan över Sveriges bästa idrottsstäder.

Leksand är tillbaka på SVT:s topplista över landets bästa idrottsstäder. ”Det är till stor del Leksands IF:s förtjänst”, skriver SVT i sin kommentar till Leksands 18:e plats.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Ända sedan SVT började utse Sveriges bästa idrottsstad 2012 har lilla Leksand funnits med i diskussionen. Alla år utom ett – 2018 – har Leksand också hamnat på topplistan!

I år är Leksand tillbaka på listan med en finfin 18:e plats före exempelvis Södertälje, Östersund och Gävle. 

Till stor del LIF:s förtjänst

”Leksand är tillbaka på listan efter ett år utanför och det är till stor del Leksands IF:s förtjänst. De gick upp till SHL via kval medan SDHL-laget slutade fyra i grundserien och åkte ut i kvarten” skriver SVT i en kommentar.

Enligt SVT bidrar också basebollaget Leksand Lumberjacks, som tog SM-guld, till placeringen.

– Det är verkligen starkt att Leksand är med på listan igen, säger fritidschef Torkel Holst. Han ger en stor eloge till alla duktiga ledare, tränare och aktiva i kommunens föreningar som med sina sportsliga insatser även bidrar till att stärka Leksand som ort.

I särklass minst i klassen

Leksands bästa resultat hittills är en tiondeplats 2014 och 2016. Varje år imponeras SVT:s jury av att en kommun med knappt 16 000 invånare lyckas ha flera elitlag som levererar så goda resultat. Leksand är den i särklass minsta kommunen på topplistan som nästan uteslutande består av städer.

Framgångsrik idrotts- och friluftskommun

Vid sidan om SVT:s topplista utser tidningen Sport och affärer varje år Sveriges främsta idrottskommuner. Även där brukar Leksand finnas med på en eller flera topplistor. Samma sak gäller Naturvårdsverkets årliga ranking där Leksands kommun ofta är med och konkurrerar om förstaplatsen och titeln årets friluftskommun.

Fler nyheter