27 augusti 2019 klockan 08.56

Japans ambassadör besökte Leksands kommun

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Kommunalråd Ulrika Liljeberg och Japans nya Sverige-ambassadör Shigeyuki Hiroki
Ambassadör Shigeyuki Hiroki hälsas välkommen till kommunhuset av Ulrika Liljeberg.

Japans nya ambassadör, Shigeyuki Hiroki, har besökt Leksand för första gången. - Besöket var trevligt och ambassadören visade stort intresse och särskild uppskattning för vårt långa vänortssamarbete, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C).

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Ambassadör Hiroki träffade representanter från Leksands kommun och Leksands gymnasium samt några av de största exportföretagen Tomoku hus, Bergkvist-Insjön samt Leksandsdörren. En rundtur i Noret, besök på Hildasholm, Japanska parken och Green hotell i Tällberg hanns också med.

30-årigt vänortssamarbete

Ambassadören fick under sitt besök bland annat veta mer om den japanska undervisning som bedrivs på Leksands gymnasium, det över 30 år långa vänortssamarbetet mellan Leksands kommun och japanska Tobetsu, Siljan-Japanstiftelsen som delar ut stipendier till utbyte med Japan samt den årligt återkommande Japanska filmfestivalen.

– Ambassadören hälsar att han gärna återkommer till Leksand, säger Sebastian Larsson (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

 

Vill se fler japanska företag i Sverige

På ambassadens webbsida uttrycker ambassadören att han kommer att arbeta för att främja etableringen av fler japanska företag i Sverige.

Under det senaste året har två nya överenskommelser tecknats som ger nya möjligheter till utbyte mellan Sverige och Japan. Det ena är det frihandelsavtal som tecknats mellan Japan och EU. Det andra är ett så kallat working holiday-avtal mellan Sverige och Japan som inom en snar framtid gör det möjligt för unga att arbeta i Japan under en avgränsad tidsperiod. 

Mer information om japanska ambassadören, ambassadens arbete i Sverige, stipendier och nyheter finns att läsa på ambassadens webbsida. Ambassadör Hiroki är också en omtyckt twittrare.

Japanska ambassadens webbsida

Ambassadören och Tomoku hus vd

Ambassadör Hiroki visas runt på Tomoku hus fabrik i Insjön av Toshinori Sato, vd. Här tillverkas trähus och fönster som exporteras till Japan, bland annat till Sweden hills i Tobetsu.

Toshihide Shirahama, Leksands gymnasium, Marcus Zetterlund, Leksands gymnasium, Shigeyuki Hiroki, Japans ambassadör och Mikael Backström, Hildasholm.

Toshihide Shirahama, Leksands gymnasium, Marcus Zetterlund, Leksands gymnasium, Shigeyuki Hiroki, Japans ambassadör och Mikael Backström, Hildasholm.

Fler nyheter