30 september 2019 klockan 11.08

Bästa näringslivsklimatet på över tio år

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Plan- och byggadministratör Josefin Qvist, alkoholhandläggare Anette Blomqvist, livsmedelsinspektör Thinh Vo och miljöinspektör Petrus Tengnér är några av personerna du som företagare eller medborgare kan möta i din kontakt med Leksands kommun som myndighet.
Plan- och byggadministratör Josefin Qvist, alkoholhandläggare Anette Blomqvist, livsmedelsinspektör Thinh Vo och miljöinspektör Petrus Tengnér är några av personerna som bedriver myndighetsutövning i Leksands kommun. Foto: Lars Dahlström

Näringslivsklimatet i Leksands kommun får bättre betyg än på länge. I år rankas kommunen 62:a i landet. – Hur vi sköter vår myndighetsutövning och att det går lättare att få tag på arbetskraft är två faktorer som stärker vårt resultat, säger näringslivschef Per Strid.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Varje år presenterar Svenskt näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen bygger på totalt 18 olika faktorer.

Årets resultat, ranking 62, är Leksands bästa resultat sedan 2006. Leksand tillhör kommungruppen ”Landsbygdskommun med besöksnäring”. I den jämförelsen kommer grannkommunen Rättvik etta, tätt följd av Leksand på en andraplats före exempelvis Åre, Malung-Sälen och Strömstad.

Starkt samarbete med skolan

Leksands kommun har under alla år haft ett starkt samarbete med skolan. Det blir tydligt när företagarna beskriver sin upplevelse av skolans attityder till företagande. På det här området har Leksand alltid tillhört de bästa kommunerna i landet. 2019 blev det en 12:e plats. Allmänhetens och medias attityder till företagande är andra starka områden (ranking 47 och 46), liksom nyföretagsamheten (ranking 38).

Bättre myndighetsutövning och mer arbetskraft

– Men ska man lyfta fram något i år så är det att vi klättrar i omdömet hur vi sköter vår myndighetsutövning och att företagen nu ser mer positivt på att det går att få tag på arbetskraft, säger näringslivschef Per Strid.

– Från kommunens sida lägger vi mycket kraft på att underlätta för företagen. Allt från att bygga bostäder till att förmedla till främst ungdomar vilka yrken som efterfrågas av företagen, fortsätter han.

Fler nyheter