16 september 2019 klockan 20.37

KF-nytt: "Gnetåret" ger resultat – prognosen för 2019 håller

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Kommundirektör Göran Wigert presenterade delårsbokslutet och helårsprognosen på kommunfullmäktiges sammanträde.

”Gnet” och återhållsamhet ser ut att ge resultat. Den ekonomiska prognosen för 2019 ser något bättre ut än tidigare. – Men vi har fortsatt stora utmaningar, främst inom grundskolan och familj och stöd, men nu även inom hemtjänsten, säger kommundirektör Göran Wigert.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Det blev ett kort möte för kommunfullmäktige på måndagskvällen. Totalt elva ärenden klarades av på knappt en timme. Störst uppmärksamhet fick kommunens ekonomiska läge. Vårens prognos på minus 14 miljoner kronor har förbättrats marginellt. Nu talar prognosen om minus 13,6 miljoner kronor vid årets slut.

– Gnetet har gett resultat. Vi har hållit igen på allt som är möjligt att hålla igen på. Över tid är det inte hållbart, men i det här läget är det nödvändigt, sa Göran Wigert när han berättade om delårsbokslutet och helårsprognosen på kommunfullmäktiges sammanträde.

Ökade kostnader inom hemtjänsten

Förutom fortsatta underskott inom sektorn lärande och stöd, oroar utvecklingen inom hemtjänsten. Där har den så kallade kundtiden minskat, medan kostnaderna för övertid och sjuklönekostnader har ökat.

– Vi har inte analyserat situationen fullt ut, men vi vet att vi har svårt att få tag på personal, inte minst sommartid. Det här är en utmaning som vi måste titta vidare på, säger Göran Wigert.

Se mötet i efterhand

Som vanligt kan du se hela mötet i efterhand via webb-tv. Med hjälp av tidsangivelserna kan du navigera till de ärenden som du är mest intresserad av.

Se hela mötet i efterhand via webb-tv

Ta del av dagordningen från mötet

Fler nyheter